Rritet numri i emigrantëve në Maqedoni që kalojnë nëpër rrugën ballkanike

Sipas MPB-së, ka një rritje prej 7 për qind krahasuar me vitin e kaluar kur bëhet fjalë për emigrantët që janë zbuluar dhe penguar të hyjnë në vend. Por shifrat joqeveritare janë më alarmante, pasi Kryqi i Kuq kapi 35,000 emigrantë në nëntë muajt e parë të vitit, aq sa kishte në të gjithë vitin 2021.Policia raporton çdo ditë raste të kontrabandës së emigrantëve. Vështirë se ka ditë pa punë për aktivistët e Kryqit të Kuq. Edhe pse rruga ballkanike u mbyll në fillim të vitit 2016, pasi qindra mijëra refugjatë dhe emigrantë kaluan nëpër të, shtatë vjet më vonë vendi ende nuk e ka hequr gjendjen e krizës në kufijtë jugorë dhe veriorë.


Emigrantët hyjnë vazhdimisht në Maqedoni, nëse deri në vitin 2016 e bënin në këmbë ose me tren, tani kontrabandistët organizojnë rrugën e tyre, ndaj fshihen në furgona dhe kamionë. Nga Kryqi i Kuq, ekipet celulare të të cilit ndihmojnë emigrantët që kanë arritur të hyjnë në vend, në nëntë muajt e parë të vitit kanë përgjuar 35 mijë persona, aq sa ka pasur në të gjithë vitin 2021.

Rasti i fundit që e shqetësoi rëndë Susana Tuneva – Paunovska, përndryshe sekretare e organizatës, ishte dy javë më parë kur në zonën e fshatit Lojan dhe Vaksincë, u ndeshën me një grup fëmijësh nga Afganistani, të cilët udhëtonin pa prindërit, të shoqëruar nga të rriturit e tjerë.

“U dhamë këshilla që fëmijët të qëndrojnë në Maqedoni, të jenë pjesë e mbështetjes së vendit tonë, të pranohen në qendër, të përpiqen të bashkohen me familjen. Por, është e vështirë sepse shpeshherë nuk mund ta zbulojmë identitetin e vërtetë të personave sepse dokumentet që ata kanë shpesh janë të rreme”, thotë Tuneva – Paunovska.