“Ne ndajmë dhimbjen tuaj”, u ka thënë presidenti rus Vladimir Putin një grupi nënash të ushtarëve rusë që kanë luftuar, dhe disa prej të cilëve janë vrarë, në Ukrainë.

“Asgjë nuk mund të zëvendësojë humbjen e një djali”, tha ai në fjalën e tij hyrëse, të transmetuar në mediat shtetërore ruse.

Disa nga nënat janë anëtare të lëvizjeve pro-Kremlinit. Kritikët thonë se ata ishin zgjedhur me kujdes për takimin.

Brenda Rusisë, kundërshtimi ndaj pushtimit të tij në Ukrainë është rritur.

Në të gjithë vendin, grupet e nënave të ushtarëve në shërbim janë ankuar hapur se djemtë e tyre po dërgohen në betejë të trajnuar dobët dhe pa armë dhe veshje adekuate, veçanërisht kur fillon dimri i ftohtë.

Disa kanë akuzuar gjithashtu ushtrinë ruse se i ka kthyer ato të dislokuara me forcë në “ushqim topash”, pas një vargu humbjesh të rënda ushtarake në muajt e fundit.

Rreth 100,000 ushtarë rusë dhe 100,000 ukrainas janë vrarë ose plagosur që nga fillimi i luftës më 24 shkurt, sipas gjeneralit më të lartë amerikan, Mark Milley.

Në një pranim të rrallë, Kremlini tha në shtator se ishin bërë gabime në përpjekjen e tij për të mobilizuar rezervistët e ushtrisë.

Në takimin e së premtes në rezidencën e tij shtetërore pranë Moskës, Putin u shfaq i ulur në një tavolinë të madhe me një grup prej 17 nënash. Disa prej tyre mbanin shami të errëta, një simbol i zisë.

“Dua ta dini se unë personalisht dhe gjithë lidershipi i vendit e ndajmë këtë dhimbje”, tha presidenti.

Ai i tha një nëne që djali i saj “ia kishte arritur qëllimit” dhe “nuk vdiq më kot”.

Putin tha se dëshironte të takonte nënat ballë për ballë për të dëgjuar prej tyre për situatën në terren, shkruan BBC.

Dhe ai zbuloi se herë pas here u fliste drejtpërdrejt ushtarëve rusë në fushën e betejës, duke i cilësuar ata si “heronj”.

Presidenti gjithashtu u bëri thirrje grave të mos besojnë “fake” dhe “gënjeshtra” në lidhje me luftën e furishme në TV ose internet.

Ndërsa marrja e lajmeve të balancuara për situatën në Ukrainë është e vështirë në Rusi për shkak të kontrollit të Kremlinit mbi median, shumë njerëz janë kthyer në përdorimin e rrjeteve private virtuale (VPN) për të anashkaluar censurën.

Në një transkript të takimit të lëshuar nga Kremlini disa orë më vonë, disa nga gratë u identifikuan si pjesë e lëvizjeve pro-Putin.

Gratë ishin nga pjesë të ndryshme të Rusisë, tha ajo, me të paktën një nga Republika Popullore e vetëshpallur e Luhanskut në Ukrainën lindore, të cilën Moska e shpalli të aneksuar në fillim të këtij viti.

Javët e fundit nënat dhe gratë e rusëve të thirrur në ushtri kanë postuar video mesazhe kolektive duke u ankuar se si djemtë dhe burrat e tyre janë dërguar në luftë të patrajnuar dhe të pajisur keq.

Disa gra i kanë bërë thirrje drejtpërdrejt Presidentit Putin, komandantit të përgjithshëm, për t’i zgjidhur gjërat.

Ngjarja “Putini takohet me nënat” duket se është një përpjekje e Kremlinit për të bindur rusët se presidenti i tyre kujdeset për ushtarët që po dërgon në betejë, si dhe për familjet e tyre.

“Ne e kuptojmë se asgjë nuk mund të zëvendësojë humbjen e një djali, një fëmije”, tha Putin.

“Sidomos për një nënë, së cilës të gjithë i jemi borxhli që sollëm këtë fëmijë në botë.”

Duke marrë parasysh shkallën e vdekjes dhe shkatërrimit në Ukrainë nga pushtimi i Rusisë, këto fjalë me siguri do të zemërojnë ukrainasit.

Putin u përpoq të shfaqej si një udhëheqës i kujdesshëm i Kremlinit.

Por duhet kujtuar se ishte vendimi i tij për të pushtuar Ukrainën.

“Operacioni special ushtarak” është ideja e tij.

Dhe në publik të paktën nuk është penduar.

Ai i tha një nëne: “Disa njerëz vdesin nga vodka dhe jeta e tyre kalon pa u vënë re. Por djali juaj vërtet jetoi dhe ia arriti qëllimit. Nuk vdiq më kot.”

Të premten, presidenti Putin deklaroi se “jeta është më e ndërlikuar se ajo që ata tregojnë në TV apo edhe në internet”.