Në fshatrat përgjatë kufirit me Serbinë, në rajonin e Kumanovës, Llojan dhe Vaksincë, aktivistët e Kryqit të Kuq të Maqedonisë së Veriut thonë se po hasin në grupe të migrantëve, të cilët synojnë të kalojnë territorin maqedonas dhe të vazhdojnë drejt Serbisë, ku më pas kanë destinacion vendet e Evropës, shkruan “Radio Evropa e Lirë”.

Suzana Tuneva nga Kryqi i Kuq në Maqedoninë e Veriut thotë për Radion Evropa e Lirë se para dy javësh pjesëtarët e kësaj organizate kanë takuar një grup të migrantëve nga Afganistani, në mesin e të cilëve ka pasur edhe fëmijë të mitur, të cilën nuk kanë qenë të shoqëruar nga prindërit, por persona të tjerë të rritur.

Ata thonë se në këto raste kur fëmijët janë vetëm, ata strehohen në qendrat për migrantë, derisa t’iu mundësohet bashkimi familjar.

“Përpiqemi që këta fëmijë t’i bashkojmë prapë me prindërit, familjet e tyre, por ky proces është i vështirë pasi nuk mund të sigurojmë identitetin e vërtetë të këtyre personave meqë me vete ata kanë dokumente të rreme”, thotë ajo.

Jasmin Rexhepi, drejtuesi i organizatës jo-qeveritare Legis, e cila vepron në ndihmë të migrantëve për më shumë se 15 vjet, se në të shumtën e rasteve fëmijët udhëtojnë me ndonjë të afërm që nuk janë prindërit e tyre.

“Ata posedojnë ndonjë dokument letër në gjuhën prej ku vijnë , ku siç thonë në to theksohet se prindërit i kanë lejuar që këta fëmijë të udhëtojnë me ndonjë nga familjarët apo të njohurit e atyre, por këto letra nuk njihen nga autoritetet maqedonase”.

“Në këto raste këta fëmijë bashkë me grupin ose kthehen nga vendi prej ku kanë ardhur, kryesisht Greqia, ose vendosen në qendrat për strehimin e migrantëve nëse ata kërkojnë azil”, thotë ai, duke sqaruar se në qendrat strehuese Gjevgjeli dhe Shkup ndalen kryesisht vetëm ata që kanë probleme shëndetësore.

Numri i migrantëve në qendrat strehimore në Maqedoninë e Veriut sillet nga 30 deri 40. Një pjesë e migrantëve pasi stabilizojnë gjendjen e tyre shëndetësore largohen pa njoftuar autoritetet zyrtare maqedonase. Ata ikin nga këto qendra, pasi të kenë krijuar lidhje me trafikantët apo grupe migrantësh të tjerë për të vazhduar rrugën drejt Serbisë.

Rruga përmes së cilës lëvizin migrantët, e njohur si “Rruga Ballkanike”, fillon nga Turqia, Greqia, Maqedonia e Veriut, Serbia – drejt vendeve të BE-së.

Serbia dhe Maqedonia e Veriut janë pjesë e shteteve që përbëjnë të ashtuquajturën “Rrugë Ballkanike”, përmes së cilave migrantët synojnë të arrijnë deri në destinacion, shtet të Bashkimit Evropian. Edhe pse zyrtarisht ishte mbyllur në vitin 2016, kjo rrugë mbetet funksionale në tentim të kalimeve ilegale nga ana e migrantëve.

Ata vijnë kryesisht nga vendet e përfshira në luftë në Afrikën e Veriut, ku një pjesë e tyre braktisin vendet e origjinës edhe për shkak të mungesës së stabilitetit ekonomik dhe ndryshimeve klimatike, që kanë rritur urinë në shtetet prej ku largohen./REL/