Një snajperist ukrainas ka pohuar se ka ekzekutuar një vrasje e cila po vlerësohet si një nga më të saktat për nga largësia në histori, sipas krerëve ushtarakë të Kievit.

Sipas mediave të huaja, snajperisti i paidentifikuar rrëzoi një ushtar rus në një distancë prej 2,710 metrash – rreth 1.7 milje – sipas ushtrisë së Ukrainës, e cila publikoi atë që pretendoi se ishin pamjet e të shtënave duke shikuar poshtë fushëveprimit të snajperit.

Nëse konfirmohet, do të ishte gjuajtësi ukrainas ai që do të “tejkalojë” britanikun Craig Harrison, i cili vrau dy luftëtarë talebanë në një distancë prej 2,475 metrash në provincën Helmand, Afganistan, në vitin 2009.

Ndërkohë një snajperist kanadez i paidentifikuar mban rekordin për “vrasjen në distancën më të gjatë” luftarake në 3,540 metra, pasi ai qëlloi një militant të ISIS në një vend të pazbuluar në Irak në vitin 2017.

Pamjet e publikuara nga forcat e armatosura ukrainase për vrasjen e tyre tregojnë një imazh të një burri duke lëvizur mes pemëve përpara se sulmuesi të vendosë “pikën”.

Pamja termike lëviz lart, duke treguar se pushka është shkrepur, përpara se figura të bjerë në tokë.

Një figurë e dytë më pas i afrohet të parit në një përpjekje të dukshme për të ndihmuar shokun e tij të plagosur, përpara se snajperi të qëllojë për herë të dytë.

Dhe të dyja figurat më pas bien në dysheme.

Ushtria ukrainase nuk ka dhënë detaje të tjera në lidhje me këtë, si kur dhe ku u filmua, apo arma apo municioni që ishte përdorur.

Disa përdorues të internetit kanë kontestuar pamjet, duke sugjeruar se shumica e objekteve termike nuk do të ishin në gjendje të dallonin ushtarët rusë në atë distancë.