VMRO-DPMNE do të mbledhë 150 mijë nënshkrime për shpalljen e referendumit për anulimin e marrëveshjes me Bullgarinë

VMRO-DPMNE do të nisë procedurë për iniciativë qytetare për mbledhjen e nënshkrimeve për nënshkrimin e referendumit. Pyetja e referendumit, siç deklaroi kryetari i partisë Hristijan Mickoski, do t’i referohet Marrëveshjes për fqinjësi të mirë me Bullgarinë, të cilën Zaev e nënshkroi me Borisovin, si fillim dhe fillim i të gjitha problemeve për Maqedoninë dhe bazë mbi të cilën Bullgaria pastaj mbështet kërkesat e saj.

“Për këtë arsye ju sugjerojmë të lexoni pyetjen e referendumit: A jeni për braktisjen e vlefshmërisë së Ligjit për ratifikimin e marrëveshjeve për miqësi, fqinjësi të mirë dhe Bashkëpunimi ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Bullgarisë botuar në Gazetën Zyrtare të Republikës së Bullgarisë: 12/2018 nga 18.01.2018?”, tha Mickoski në fund të seancës të partisë, e cila miratoi pyetjen e referendumit.

Javën e ardhshme shpresoj se do të mbledhim të paktën 100 nënshkrime të kualifikuara, pas së cilës një iniciativë e tillë do të dorëzohet në Kuvend.

– Unë, Komiteti Ekzekutiv i partive, deputetët do të jem të parët që do ta nënshkruajmë këtë iniciativë, ndaj presim që Kuvendi ta legjitimojë dhe miratojë në një periudhë të shkurtër kohore, pas së cilës afati për mbledhjen e 150 mijë nënshkrimeve, ku dhe do të fillojë referendumi i detyrueshëm, e përsërisim referendumin obligativ, tha kryetari i VMRO-DPMNE-së, duke shtuar se partia do të kërkojë votim për t’i dhënë fund vlefshmërisë, sepse dëmi është bërë.

Ndërprerja e marrëveshjes së mundshme, sipas tij, do të nënkuptojë ndërprerjen e kërkesave për ndryshimin e teksteve, e gjuhës, historisë, kulturës etj.

Mickoski deklaroi se VMRO-DPMNE pa dyshim e përkrah integrimin e Maqedonisë në Bashkimin Evropian, por nuk e përkrah asimilimin, ndryshimin e fakteve historike, refuzimin e dallimeve gjuhësore dhe diskriminimin identitar.

Ai ka biseduar dhe konsultuar me ekspertë dhe pedagogë të së drejtës kushtetuese, partnerë të koalicionit, deputetë dhe së bashku kanë marrë një vendim që u konfirmua unanimisht nga Komiteti Ekzekutiv.

Mickoski pret që autoritetet t’i lejojnë njerëzit të shprehen dhe t’i japin fund presionit dhe shtypjes së Bullgarisë. Kjo, tha ai, “do të jetë përgjigja e popullit për Maqedoninë e tyre dhe për të ardhmen tonë të përbashkët”.