Shkencëtarët britanikë: Vaksina e re kundër malaries mund të ulë vdekjet me 70% deri në 2030

Një vaksinë e re mund të reduktojë vdekjet nga malaria me 70% deri në vitin 2030, sipas shkencëtarëve britanikë që e zhvilluan atë.

Parashikimi u bë pasi provat klinike në Afrikë treguan se vaksina, e quajtur R21/Matrix-M, ishte shumë efektive në mbrojtjen e fëmijëve, të cilët mbajnë peshën më të madhe të sëmundjes që transmetohet nga mushkonjat.

Rezultatet do të dorëzohen në Organizatën Botërore të Shëndetësisë këtë muaj dhe një prodhues ka rënë dakord për të prodhuar 200 milionë doza në vit. Ato mund të kushtojnë më pak se 5 paund secila.
Profesor Adrian Hill, drejtor i Institutit Jenner në Universitetin e Oksfordit, i cili udhëhoqi hulumtimin, tha: “Kjo është vërtet emocionuese. Njerëzit janë përpjekur të bëjnë vaksina kundër malaries për më shumë se një shekull. Rreth 140 vaksina të ndryshme kundër malaries janë përdorur. Ne mendojmë se këto të dhëna janë më të mirat nga çdo vaksinë kundër malaries.”

Në provën e re, të botuar në Lancet Infectious Diseases, studiuesit dhanë tre doza me një distancë prej katër javësh, me një përforcues pas 12 muajsh, për 409 fëmijë të vegjël në Burkina Faso.

Rezultatet një vit më vonë treguan se parandaloi 80% të rasteve të malaries.

Më shumë se 40 milionë fëmijë jetojnë në zonat e Afrikës Sub-Sahariane me transmetim të lartë ose të moderuar të malaries.

Një fëmijë nën moshën pesë vjeç vdes nga sëmundja çdo 75 sekonda, pavarësisht përdorimit të rrjetave të shtratit, barnave parandaluese dhe spërkatjeve me insekticide.