Rubla e Rusisë të premten u rrit 1.07% kundrejt dollarit amerikan duke u tregtuar në 56.60 për monedhën e gjelbër.

Duke parë prapa, gjatë katër javëve të fundit, USD/RUB fitoi 4.07%.

Monedha qëndronte shumë mbi nivelet para luftës së Rusisë kundër Ukrainës.

Niveli më i ulët i të gjitha kohërave prej 150 u prek në mars.

Rusia ka pasur një suficit të madh të llogarisë rrjedhëse për shkak të ndalimeve të importeve, duke përshpejtuar de-dollarizimin e ekonomisë së saj dhe duke nxitur vlerësimin e rublës.

Një arsye tjetër për rublën e fortë është se autoritetet monetare vendosën tarifa dhe norma negative interesi për monedhat nga vendet “jomiqësore”.

Banka Qendrore e Rusisë uli normën e saj bazë të interesit me 50 pikë bazë nga 8% në 7.5%, nën nivelet e para pushtimit.

Sipas parashikimit të bankës qendrore, inflacioni vjetor do të bjerë në 11-13% në 2022, në 5-7% në 2023 dhe do të kthehet në 4% në 2024.