Rreziku i përhapjes së luftës përtej Ukrainës, ushtarët e NATO-s tregojnë forcën në Rumani

Njësia më e afërt e NATO-s me luftën në Ukrainë ka kryer stërvitje të planifikuara ushtarake për t’u përgatitur për një pushtim të mundshëm, shkruan Euronews.

Me bazë në Rumani pranë kufirit jugor të Ukrainës, ushtarët zhvilluan një provë për forcat armike që përparonin nga veriu.

Grupi luftarak i NATO-s, i cili përbëhet nga ushtarë francezë dhe holandezë, u vendos atje si rezultat i drejtpërdrejtë i luftës në Ukrainë.

Ata po përgatiten për përhapjen e luftës përtej kufirit në Rumani, edhe pse askush nuk po e diskuton hapur këtë mundësi. Zyrtarët thonë se ushtrimet e tyre janë pjesë e “rutinës”.

“Konteksti është disi i ndryshëm, por trajnimi mbetet i njëjtë. Ne jemi njësia më e afërt e vendosur ndaj krizës [në Ukrainë], kështu që ajo ka një element specifik, por nuk shoh ndonjë ndryshim të madh brenda trajnimit”, tha koloneli Christophe Degand, komandant i grupit luftarak të NATO-s në Rumani.