Nxënësit mbajnë në shpinë çanta deri në 10 kg

I pari i shtatorit nuk mund të imagjinohet pa fytyrat e emocionuara dhe britmat e gëzueshme të studentëve. Miq të rinj, çanta plot me libra të rinj… është e gjitha një sfidë për ta.

Në të njëjtën kohë, prindërit e nxënësve do të duhet të ndajnë një pasuri për pajisjet shkollore, dhe në fund ajo do të bjerë fjalë për fjalë në kurrizin e dobët të fëmijëve, trupat e të cilëve po rriten dhe zhvillohen.

Çantat shkollore të mbushura me libra nuk duhet të kalojnë 10 për qind të peshës trupore të fëmijës. Hulumtimet tregojnë se 65 për qind e dhimbjeve të fëmijëve në brezin e qafës dhe të shpatullave dhe 35 për qind në pjesën lumbale të shtyllës kurrizore ndodhin si pasojë e çantave të rënda dhe çantave të shpinës, thonë fizioterapistët.

Sipas tyre, çanta e shpinës duhet të jetë e fortë, të ketë rripa të gjerë dhe fëmija duhet të përdorë të dyja supet. Këshillohet përdorimi i rripave për fiksim rreth belit, si dhe këshillohet mbushja e çantës së shpinës në mënyrë të barabartë dhe vendosja e sendeve më të rënda më afër shtyllës kurrizore.

Megjithatë, pavarësisht “rregullit 10 për qind”, nxënësit e klasave të ulëta mbajnë mesatarisht dhjetë libra në çantën e tyre. Është edhe rasti i lapsave, stilolapsave, shkumësave, vizoreve… Më pas një meze, një shishe me ujë, disa ditë atlete dhe ndërrimi i rrobave për aktivitet fizik.

Ekspertët rekomandojnë që fëmijët të merren me aktivitet fizik në mënyrë që trupi i tyre të zhvillohet në mënyrë të shëndetshme dhe forcimi i muskujve do të ndihmojë gjithashtu kur mbajnë një çantë shpine të rëndë.

Ngarkesa e pabarabartë në shtyllën kurrizore shkakton më shumë dëme, çanta e shpinës duhet të ketë një pjesë anatomike të shpinës dhe pesha duhet të shpërndahet në mënyrë të barabartë në mënyrë që të bartet në të dy dorezat. Sot ka çanta shpine me rrota që mund të tërhiqen, të cilat mund të jenë një lehtësim për të vegjlit.

Çantat e shpinës së nxënësve deri në klasën e katërt peshojnë nga tre deri në shtatë kilogramë, ndërsa nga e pesta ajo peshë nuk është më pak se shtatë kilogramë. Disa çanta shpine arrijnë një peshë deri në 10 kilogramë.