Në fund të muajit skadon marzha e çmimeve të produkteve nga qeveria e RMV-së, ekspertët presin rritje të inflacionit

Mesatarisht shtetasit e Maqedonisë hanë bukë vetëm 20 denarë më lirë se evropianët.

Diferencat në çmimet e qumështit, vezëve dhe një litër karburant janë gjithashtu shumë minimale.

Krahasimi i çmimeve të produkteve ndërmjet Gjermanisë, Estonisë, Kroacisë dhe Maqedonisë tregon se nuk ka dallim të madh në çmimet e produkteve bazë, ndërsa Maqedonia është në fund të listës me pagë mesatare prej rreth 32 mijë denarë, e cila nuk është as gjysma në krahasim me Kroacinë, e cila është mbi 63 mijë denarë, dhe tre deri në katër herë më e ulët se ajo në Gjermani.

Vendi ka çmime identike me Estoninë, vendi me normën më të lartë të inflacionit në Evropë me 22.7%.

Se Maqedonia nuk është e gatshme të ndjekë trendin global të uljes së çmimeve, tregoi raporti i fundit i FAO-s, i cili muajin e kaluar shënoi një rënie prej 1,9%.

Në Maqedoni, nga ana tjetër, çmimet u rritën me 2,9%.

Pikërisht për shkak të kësaj vonese, ekspertët e ekonomisë presin që inflacioni të vazhdojë të rritet, veçanërisht me faktin se masa e qeverisë për marzhe të kufizuara skadon pas dy javësh.

“Në zinxhirin e furnizimit ne mund të jemi të fundit, për fat të keq. Por tek ne, efekti i gjithçkaje vjen pak më vonë. Plus, ne kemi probleme serioze me krizën energjetike që na pret në periudhën e ardhshme dhe kështu kur t’i bashkoni të gjitha, do të shihni se këtu po ecën gjithnjë e më ngadalë. Sado i mirë të ishte marzhi, në këto situata rezulton të ketë një efekt negativ. Pra, efektet që në tregjet e tjera normale çojnë në uljen e çmimit të produkteve, këtu tek ne mbeten të njëjta”, tha Abil Baush, analist ekonomik.