Mbretëresha Elizabeth II do të varroset pranë Princit Philip në Windsor – zbulohen disa detaje të funeralit

Mbretëresha do të varroset së bashku me bashkëshortin e saj të dashur. Princit Philip në varrezat mbretërore në Windsor, është konfirmuar nga Buckingham Palace.

Ajo do të prehet në një shërbim privat në kapelën e Mbretit George VI pas funeralit shtetëror të hënën në mëngjes.

Mbreti Charles III dhe anëtarët e tjerë kryesorë të familjes mbretërore do të ecin pas arkivolit të saj në Wellington Arch kur të largohet nga Westminster Abbey, raporton thmirror.

Një shërbim i përkushtuar do të zhvillohet më pas në kishën në pasurinë Berkshire – rreth 32 kilometra nga Westminster – në orën 16:00.

Përpara funeralit, monarku i ri dhe vëllezërit e motrat e tij, Princesha Anne dhe Princat Andrew dhe Edward, do të bëjnë një vigjilje 15-minutëshe rreth arkivolit të nënës së tyre, ndërsa ai ndodhet në gjendjen e tij në orën 19:30 të së premtes.

Duka i turpëruar i Jorkut i është dhënë leje speciale nga Charles për të veshur një uniformë ushtarake.

Kjo, pavarësisht se iu hoqën titujt e tij të nderit dhe u largua si anëtar i familjes mbretërore pas skandaleve të Jeffrey Epstein dhe Virginia Giuffre.

Funerali i Elizabeth II do të fillojë në orën 11:00 dhe do të transmetohet për miliona njerëz në mbarë botën.

Për të ftuarit është lëshuar një protokoll i rreptë, me rreth 500 krerë shtetesh, mbretër dhe personalitete të tjera politike që mund të marrin pjesë.

Ndërsa gati 200 heronj të përditshëm janë gjithashtu në listën e të ftuarve.

Shifrat e përgjithshme mund të tejkalojnë 2000 që ishin të pranishëm në funeralin e Princeshës Diana dhe 3,500 që pranuan ftesat për lamtumirën e fundit të Winston Churchill.

E ndërsa fëmijët dhe nipërit e saj janë të gjithë të përfshirë, si dhe partnerët e tyre, ende nuk dihet nëse stërnipërit e saj do të marrin pjesë.

Funerali po thyen traditën mbretërore qindravjeçare pasi do të jetë hera e parë që një shërbim i tillë do të mbahet në abaci për një monark britanik.

Funerali i Georget II në vitin 1760 ishte hera e fundit që ndodhi.

Funeralet për mbretërit dhe mbretëreshat e vendit zakonisht janë mbajtur 32 kilometra larg në kapelën e Shën Georget, megjithëse aty do të varroset.

Ajo do të prehet pranë burrit të saj të ndjerë, si dhe motrës së saj Princeshës Margaret dhe prindërve Mbretit George VI dhe Mbretëreshës Elizabeth Nëna Mbretëreshë.

Funerali është shpallur zyrtarisht ditë pushimi për bankat për Mbretërinë e Bashkuar, që do të thotë se shumë njerëz mund të kenë një ditë pushimi nga puna.

Rreth 800 njerëz, duke përfshirë anëtarë të stafit të familjes së Mbretëreshës dhe të pasurive të Windsor, do të marrin pjesë në shërbimin e përkushtimit më pas në Windsor.

Në mesin e të ftuarve në funeral janë pothuajse 200 njerëz për kontribute të jashtëzakonshme duke përfshirë përgjigjen ndaj COVID-19.

Përfshirë punëtorët e bamirësisë, kujdesin shëndetësor, arsimin, sektorin publik, vullnetarët e komunitetit.

Shërbimi i varrimit, i kryer nga Dekani i Windsor dhe i ndjekur nga Mbreti dhe mbretërit, do të mbetet tërësisht privat, si një “rast thellësisht personal familjar”.