Mbretëresha Elizabeta II vdiq; si do të ndahet pasuria 500 milionë dollarë mes fëmijëve të saj

Mbretëresha Elizabeta II la pas mbi 500 milionë dollarë pasuri nga 70 vitet e saj në fron, të cilat Princi Charles do të trashëgojë kur të kurorëzohet mbret.

 

Megjithëse kjo mund të duket e drejtpërdrejtë, pasuria e Mbretëreshës – dhe ajo që ndodh me të tani – është komplekse; pjesa më e madhe e asaj që shihet se është në pronësi të saj në fakt i përket të ashtuquajturës Firma Mbretërore, perandoria prej 28 miliardë dollarësh që anëtarët e familjes mbretërore britanike si Mbreti George VI dhe Princi Philip dikur i referoheshin si “biznesi familjar”.

Këtu është një përmbledhje e asaj që do të ndodhë me pasurinë e Mbretëreshës tani që ajo ka vdekur.

Si paguhej mbretëresha?

Mbretëresha merrte të ardhura përmes një fondi taksapaguesish të njohur si Granti Sovran, i cili i paguhet çdo vit familjes mbretërore britanike. Ai buron nga një marrëveshje e bërë nga Mbreti George III për të dorëzuar të ardhurat e tij nga Parlamenti në mënyrë që të marrë një pagesë fikse vjetore për veten dhe brezat e ardhshëm të familjes mbretërore. Fillimisht e njohur si Lista Civile, ajo u zëvendësua nga Granti Sovran në 2012.

Kjo shumë e grantit u caktua në pak më shumë se 86 milionë paund në 2021 dhe 2022. Këto fonde ndahen për udhëtimet zyrtare, mirëmbajtjen e pronave dhe shpenzimet e funksionimit ose mirëmbajtjes së familjes së Mbretëreshës – Buckingham Palace.

Por Mbretëresha nuk merr vetëm një pagë vjetore.

Firma Mbretërore: një perandori prej 28 miliardë dollarësh

Firma, e njohur gjithashtu si Monarchy PLC, është një grup anëtarësh të lartë dhe fytyra publike të Shtëpisë së Windsor, familjes mbretërore që mbretëronte në krye të së cilës ishte mbretëresha. Së bashku, ata operojnë atë që mund të konsiderohet një perandori globale biznesi që pompon qindra miliona paund në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar çdo vit përmes ngjarjeve televizive dhe turizmit.

Madhëria e saj dhe shtatë anëtarë të tjerë mbretërorë janë anëtarë të Firmës: Princi Charles dhe gruaja e tij Camilla, Dukesha e Cornwall; Princi William dhe gruaja e tij Kate, Dukesha e Kembrixhit; Princesha Anne, vajza e Mbretëreshës; dhe Princi Eduard, djali më i vogël i Mbretëreshës dhe gruaja e tij Sophie, kontesha e Wessex.

Monarkia mban pothuajse 28 miliardë dollarë në pasuri të patundshme që nga viti 2021, të cilat nuk mund të shiten, sipas Forbes.

Kjo pasuri përfshin:

The Crown Estate: 19.5 miliardë dollarë

Buckingham Palace: 4.9 miliardë dollarë

Dukati i Cornwall: 1.3 miliardë dollarë

Dukati i Lancasterit: 748 milionë dollarë

Pallati Kensington: 630 milionë dollarë

Pasuria e Kurorës së Skocisë: 592 milionë dollarë

Megjithëse familja nuk përfiton personalisht nga biznesi, qëllimi është të nxisë ekonominë, e cila nga ana tjetër mund t’u sigurojë pasuri Windsors përmes mbulimit falas në media dhe garancive mbretërore – në thelb “vula miratimi” për produktet e nivelit të lartë, Forbes raportet—të cilat rrisin të ardhurat për mbajtësit e garancisë.

Pasuritë personale të Madhërisë së Saj

Mbretëresha ka grumbulluar mbi 500 milionë dollarë në asete personale, kryesisht për shkak të investimeve të saj, koleksionit të artit, bizhuterive dhe pasurive të paluajtshme, që përfshin Shtëpinë Sandringham dhe Kalanë Balmoral, sipas Business Insider.

Tani që ajo ka vdekur, shumica e pasurive të saj personale do t’i kalojnë Princit Charles kur ai të marrë fronin.

Madhëria e saj trashëgoi gjithashtu gati 70 milionë dollarë nga Nëna Mbretëreshë kur ajo vdiq në 2002, duke përfshirë investime në piktura, një koleksion pullash, bizhuteri, kuaj dhe madje edhe një koleksion të vlefshëm vezësh Faberge. Pikturat në koleksion përfshijnë vepra nga Monet, Nash dhe Carl Fabergé.

Ekziston një klauzolë e veçantë ligjore që e përjashton Mbretëreshën nga pagimi i taksës së trashëgimisë për pasurinë e lënë nga nëna e saj. Kjo klauzolë do të zbatohet edhe për Princin Charles. Trashëgimia nga sovrani te sovrani përjashtohet nga taksa e trashëgimisë prej 40%, siç u ra dakord me ish-kryeministrin John Major në 1993 për të shmangur erozionin e pasurisë së familjes mbretërore.

Por Princi Charles ende nuk do të trashëgojë drejtpërdrejt perandorinë prej 28 miliardë dollarësh, e cila përfshin pasurinë e Skocisë, Crown Estate, Dukatin e Lancaster, Dukatin e Cornwall dhe pallatet Buckingham dhe Kensington. Ai do të marrë vetëm asetet personale që i janë caktuar posaçërisht nga Mbretëresha Elizabeth II./Fortune.com