Franca mbyll 30 pishina për shkak të konsumit të lartë të energjisë elektrike për ngrohje

Dhjetëra pishina janë mbyllur në Francë për shkak të kostove të larta të energjisë elektrike.


Shpesh ngrohen me gaz, pishinat janë shumë intensive me energji dhe mbajnë peshën e plotë të rritjes së çmimeve, të përkeqësuara si rezultat i luftës së Rusisë në Ukrainë.

Vert Marine, e cila po mbyll 29 pishina në të gjithë vendin, tha se faturat e saj të energjisë ishin rritur nga 15 milionë euro në 100 milionë euro, raporton euronews.

Një nga qytetet e prekura është Limoges, i vendosur në Francën jugperëndimore-qendrore.

Fabien Doucet, nënkryetar i këshillit të qytetit të Limoges, kritikoi një “vendim brutal, të njëanshëm” dhe tha se po shqyrtonte veprime ligjore.

“Pajisjet [pishinat] që kushtojnë 50 milionë euro përdoren nga banorët e rreth njëzet komunave të cilët brenda natës janë marrë peng. Ne e gjejmë veten përballë një fakti të kryer. Është e papranueshme”, tha ai.

Mbyllja e përkohshme e këtyre pishinave do të çojë në papunësi të pjesshme rreth 600 nga 2000 punonjësit e Vert Marine.

Franca është në mesin e shumë vendeve evropiane që po shtrëngojnë masat ndërsa kostot e energjisë rriten. Tubacioni kryesor i Rusisë që transporton gaz natyror në Gjermani mbetet i mbyllur dhe presidenti i Komisionit Evropian thotë se tregu i energjisë elektrike i BE-së “nuk po funksionon më” mes efekteve të dëmshme të luftës në Ukrainë.