Kina jep alarmin, pasi 35 persona sëmuren me virusin Langya të ‘identifikuar rishtas’.

Mjekët kanë ngritur alarmin për një virus krejt të ri që ka infektuar dhjetëra njerëz në Kinë.

Henipavirusi ‘Langya’ – ose LayV – u zbulua në 35 njerëz në provincat lindore Henan dhe Shandong të vendit.

I përket një familjeje virusesh që dihet se vrasin deri në tre të katërtat e njerëzve në raste të rënda.

Asnjë nga rastet e reja nuk ka rezultuar me vdekje dhe shumica janë të lehta, me pacientë që përjetojnë simptoma të ngjashme me gripin.

Virusi i ri mendohet të jetë transmetuar nga kërpudhat – gjitarë të vegjël nga e njëjta familje si iriqët dhe nishanet.

Një studim i publikuar së fundi zbuloi se virusi u zbulua për herë të parë te njerëzit në vitin 2019, me rastet më të fundit këtë vit.

Ekspertët kinezë që hetojnë virusin besojnë se rastet njerëzore janë ‘sporadike’. Ata ende po përpiqen të kuptojnë nëse mund të përhapet nga personi në person.

Studiuesit e udhëhequr nga Instituti i Mikrobiologjisë dhe Epidemiologjisë në Pekin publikuan gjetjet e tyre mbi virusin, i njohur gjithashtu si LayV, në një studim në Neë England Journal of Medicine.

Ata vunë re rastin e parë para janarit 2019 në Shandong, përpara se një grup prej 14 rastesh të gjendeshin gjatë vitit të ardhshëm në të dyja provincat.

Nuk u gjet asnjë infeksion gjatë vitit të parë të pandemisë nga janari deri në korrik 2020, me studiuesit që ndaluan punën për të parandaluar përhapjen e Covid.