Sipas një artikulli shkencor të botuar në Nature më 10 gusht, një ekip kërkimor nga Australia arriti në përfundimin se niveli i detit mund të rritet deri në 5 metra deri në 2500 nëse njerëzimi nuk i përmbush objektivat e vendosura nga Marrëveshja e Parisit për Klimën. Rreziku më i madh i mundshëm për momentin është shkrirja e Akullit të Antarktikut Lindor (EAIS), e cila pothuajse me siguri do të ndodhë nëse temperatura globale rritet mbi 2 gradë Celsius. EAIS është një shtresë akulli në Antarktidë që, nëse shkrihet, do të ketë implikime të mëdha për të gjithë planetin.

“EAIS është 10 herë më i madh se Antarktida Perëndimore dhe përmban ujë të mjaftueshëm për të ngritur nivelin e detit 52 metra”, tha Nerilie Abram, një nga autoret e punimit. “Nëse rritja e temperaturës kalon 2 gradë Celsius pas vitit 2100 dhe emetimet e gazeve serrë vazhdojnë, vetëm shkrirja e shtresës së akullit të Antarktidës Lindore do të shtojë 1-3 metra në nivelin e detit në 2300 dhe 2-5 metra në vitin 2500.

Studimi dëshmon edhe një herë se sa e rëndësishme është Marrëveshja e Parisit. Nëse qëndron dhe rritja e temperaturës nuk i kalon 2 gradë, atëherë EAIS do të kontribuojë vetëm gjysmë metri në ngritjen e nivelit të detit deri në 2500. Edhe kjo rritje do të jetë e matshme, por jo aq katastrofike sa 2 ose 5 masa.

Ajo që i shqetëson më shumë shkencëtarët është se deri më tani, Antarktida Lindore mendohej të ishte më pak e ndjeshme ndaj ndryshimeve të shkaktuara nga ndryshimet klimatike, veçanërisht në krahasim me Grenlandën ose Antarktidën Perëndimore. “Kjo do të thotë se fati i shtresës më të madhe të akullit është në duart tona”, tha Abram./