Norvegjisë do t’i duhet të heqë para kohe disa nga fushat e saj të vjetra të naftës dhe gazit për të arritur qëllimet e saj klimatike për vitin 2030, përveç nëse mund të përdorë energji pa karbon në më shumë platforma në det të hapur për të ulur emetimet e tyre, tha ministri i vendit për Klimën Espen Barth Eide.

Norvegjia, prodhuesi më i madh i naftës në Evropën Perëndimore, synon të reduktojë emetimet e saj të gazeve serrë me 55% deri në vitin 2030 nga viti 1990, por që nga viti 2021 ulja e arritur ishte vetëm 4.5%, treguan statistikat zyrtare paraprake.

Kundërshtimi për lidhjen e më shumë platformave në det të hapur me rrjetin tokësor të dominuar nga hidrocentralet e Norvegjisë është rritur pasi rezervuarët e ujit kanë arritur nivelet më të ulëta 20-vjeçare, çmimet e energjisë janë rritur dhe shqetësimet për mungesën janë rritur.

Eide i tha Reuters në një intervistë se ishte e pamundur të përmbushej qëllimi i klimës pa furnizimin me energji të rinovueshme për më shumë fusha në det të hapur.

Industria e naftës në det të hapur përbën rreth një të katërtën e emetimeve totale të Norvegjisë, kryesisht sepse përdor gaz për të gjeneruar energji në instalimet në det.

“Një alternativë do të ishte një fazë e hershme e largimit të fushave të vjetra në vend të rinovimit (ato) me energji elektrike,” shtoi ai.

Norvegjia dëshiron të zhvillojë 30 gigavat (GW) kapacitet të erës në det të hapur deri në vitin 2040 që mund të prodhojë pothuajse aq energji elektrike sa digat e saj të mëdha hidroenergjetike në tokë prodhojnë tani.

Vendi po bën vetëm hapat e parë drejt erës në det të hapur, ndërsa licencimi i erës në tokë u ndërpre në vitin 2019 pas protestave publike./reuters/