Për herë të parë që nga shfaqja e lisë së majmunit, një qen ka rezultuar pozitiv në Francë dhe është rasti i parë i transmetimit të sëmundjes nga njeriu në kafshë në mbarë botën.

Sipas CNN, qeni dyshohet se e mori virusin nga dy pronarët e tij meshkuj në Paris. Ata rezultuan pozitivë në fillim të qershorit.

Dymbëdhjetë ditë pasi u shfaqën simptomat e tyre, zagari i tyre italian 4-vjeçar gjithashtu filloi të shfaqte simptoma, sipas një raporti të botuar javën e kaluar në revistën The Lancet.

Sipas pronarëve, ata e lanë qenin të flinte në shtrat me ta, por kujdeseshin që ta mbanin larg njerëzve apo kafshëve të tjera. Më pas, qeni pati skuqje të lëkurës dhe më pas doli pozitiv për të njëjtin lloj të lisë si një nga pronarët e tij!

“Duke pasur parasysh skuqjet e lëkurës, si dhe testet pozitive për virusin e lisë së majmunit, ne zbulojmë se qeni është i sëmurë. Kjo është një sëmundje normale e qenit dhe jo thjesht transmetim i virusit përmes kontaktit të ngushtë me njerëzit ose transmetimit në ajër”, thuhet në raport.

Përveç kësaj, studiuesit vunë në dukje se ky rast i veçantë i sëmundjes te qeni duhet të jetë një çështje debati dhe kërkimi nëse kafshët shtëpiake duhet të izolohen përfundimisht nga pronarët e tyre pozitivë ndaj lisë së majmunëve.

Udhëzimi i përditësuar i CDC këshillon ata që rezultojnë pozitivë të shmangin kontaktin e ngushtë me kafshët e tyre shtëpiake dhe sugjeron që pronarët t’ua besojnë kujdesin e tyre të afërmve ose miqve derisa të shërohen. /abcnews.al