Në disa vende, Ligira tani mund të kalohet në këmbë.Lumi më i gjatë i Francës kurrë më parë nuk ka rrjedhur kaq ngadalë dhe as niveli i tij nuk ka arritur kaq ulët.

Rhine River po bëhet i pakalueshëm për trafikun e mauneve.

Në Itali, Po është dy metra më i ulët se normalja, duke dëmtuar të korrat. Serbia po gërmon Danubin.

Në të gjithë Evropën, thatësira po zvogëlon lumenjtë dikur të fuqishëm, me pasoja potencialisht dramatike për industrinë, mallrat, energjinë dhe prodhimin e ushqimit, si mungesa e furnizimit dhe rritja e çmimeve që kafshojnë për shkak të inkursionit të Rusisë në Ukrainë.

Për shkak të kolapsit klimatik, një dimër dhe pranverë jashtëzakonisht e thatë, e ndjekur nga temperatura rekord të verës dhe valë të përsëritura të të nxehtit, kanë lënë të paplotësuara rrugët kryesore ujore të Evropës.

Pa reshje të konsiderueshme të regjistruara për gati dy muaj në Evropën perëndimore, qendrore dhe jugore dhe pa parashikime në të ardhmen e afërt, parashikuesit thonë se thatësira mund të bëhet më e keqja e kontinentit në më shumë se 500 vjet.

“Ne nuk e kemi analizuar plotësisht ngjarjen e këtij viti, sepse ajo është ende në vazhdim,” tha Andrea Toretti nga Qendra e Përbashkët Kërkimore e Komisionit Evropian.

“Nuk ka pasur ngjarje të tjera në 500 vitet e fundit, të ngjashme me thatësirën e 2018. Por ky vit, mendoj se është shumë më keq”.

Ai shtoi se ekzistonte një “rrezik shumë i lartë i kushteve të thata” që do të vazhdonte gjatë tre muajve të ardhshëm, duke shtuar se pa zbutje efektive intensiteti dhe shpeshtësia e thatësirës do të “rritej në mënyrë dramatike në Evropë, si në veri ashtu edhe në jug”.

Instituti Federal Hidrologjik i Gjermanisë (BfG) tha se niveli i Rhine, ujërat e të cilit përdoren për transport mallrash, ujitje, prodhim, prodhim energjie dhe pije, do të vazhdojë të bjerë të paktën deri në fillim të javës së ardhshme.

Të premten, uji në pikën matëse Kaubb 50 km nga Mainz, e cila mat fuqinë e ajrit dhe jo thellësinë e ujit, ka rënë nën 40 cm, një nivel në të cilin shumë kompani transporti e konsiderojnë jo më ekonomike të operojnë maune. Mund të bjerë edhe në 30 cm në ditët në vijim, tha BfG.

Shumë maune, të cilat transportojnë qymyr për termocentralet dhe lëndë të para jetike për gjigantët industrialë si prodhuesi i çelikut Thyssen dhe gjigandi kimik BASF, po operojnë tashmë me rreth 25% kapacitet për të reduktuar rrymën e tyre, duke rritur kostot e transportit deri në pesë herë.

Një pjesë jetike e ekonomisë së Evropës veriperëndimore për shekuj me radhë, 760 milje (1233 kilometra) të Rhein rrjedhin nga Zvicra përmes qendrës industriale të Gjermanisë përpara se të arrijnë në Detin e Veriut në megaportin e Roterdamit.

Një ndalim i plotë i trafikut të mauneve në Rhine do të godiste rëndë ekonominë e Gjermanisë dhe Evropës.

Ekspertët vlerësuan se një pezullim gjashtëmujor në 2018 kushtoi rreth 5 miliardë euro (4.2 miliardë paund), ndërsa nivelet e ulëta të ujit parashikohet t’i kushtojnë Gjermanisë 0.2 njësi rritje ekonomike këtë vit.

Ndërsa BE ka thënë se rritja e transportit detar me 25% është një nga prioritetet e tranzicionit të gjelbër të bllokut, Gjermania tani po punon për t’i devijuar ato në hekurudhë dhe rrugë, megjithëse nevojiten midis 40 dhe 100 kamionë për të zëvendësuar një furgon standard.

Lumenjtë e Francës mund të mos jenë arterie kaq thelbësore të mallrave, por shërbejnë për të ftohur termocentralet bërthamore që prodhojnë 70% të energjisë elektrike të vendit.

Ndërsa çmimet arritën nivelet më të larta të të gjitha kohërave, gjigandi i energjisë elektrike EDF u detyrua të shkurtojë prodhimin për shkak të thatësirës.

Rregullat e rrepta rregullojnë sa munden centralet bërthamore për të rritur temperaturën e lumenjve kur shkarkojnë ujë ftohës dhe nëse nivelet e ulëta të ujit dhe temperaturat e larta të ajrit nënkuptojnë se lumi tashmë është mbinxehur, ata nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të shkurtojnë prodhimin.

Me intensifikimin e krizës energjetike të Evropës dhe lumenjve Garonne, Rhône dhe Loire tashmë shumë të ngrohtë për të lejuar shkarkimin e ujit ftohës, rregullatori bërthamor i Francës javën e kaluar lejoi pesë termocentrale të thyejnë përkohësisht rregullat.

Në Itali, prurja e Po-së së tharë, lumit më të gjatë të Italisë, ka rënë në një të dhjetën e nivelit normal dhe niveli i ujit është dy metra nën normalen. Pa reshje të vazhdueshme në rajon që nga nëntori, prodhimi i misrit dhe orizit është prekur rëndë.

Lugina Po përbën ndërmjet 30% dhe 40% të prodhimit bujqësor të Italisë, por fermerët e orizit në veçanti kanë paralajmëruar se deri në 60% të të korrave të tyre mund të humbasin pasi fushat e orizit thahen dhe dëmtohen nga uji i detit i përthithur nga niveli i ulët i lumit.

Në ligatinat e mbrojtura të deltës së lumit, pranë Venecias, temperatura e lartë dhe rrjedha e ngadaltë e tij kanë reduktuar përmbajtjen e oksigjenit të ujit në një masë të tillë që rreth 30% e molusqeve që rriten në lagunë janë vrarë tashmë.

Nivelet e ulëta të lumenjve dhe temperaturat e larta të ujit mund të jenë fatale për shumë specie. Në Bavari, Danubi arriti 25 gradë Celsius javën e kaluar dhe mund të arrijë 26.5 gradë Celsius nga mesi i muajit, që do të thotë se përmbajtja e tij e oksigjenit do të bjerë nën gjashtë pjesë për milion, një gjendje që do të jetë fatale për troftën.

Trafiku i mallrave në Danubin 2,850 km gjithashtu është ndërprerë rëndë, duke bërë që autoritetet në Serbi, Rumani dhe Bullgari të fillojnë të gërmojnë lumin për të krijuar kanale më të thella, ndërsa maunat që transportojnë kryesisht karburant për gjeneratorët e energjisë presin të ecin përpara.

Edhe Norvegjia, në Evropën veriore, e cila mbështetet në energjinë hidrike për rreth 90 për qind të prodhimit të saj të energjisë elektrike, ka thënë se nivelet e saj jashtëzakonisht të ulëta të rezervuarëve mund ta detyrojnë atë përfundimisht të frenojë eksportet e energjisë.