Mr.Ali Hertica

“Në periudhën e fundit të jetës së tij, Lenini u alarmua dëshpërimisht nga rritja e burokracisë në shtetin sovjetik dhe në parti.

Pasi shpenzoi një paragraf për Revolucionin Rus dhe një paragraf për luftën civile, Monty Johnstone ruan “ekuilibrin” e tij duke i dhënë hapësirë​​të barabartë luftës së Leninit kundër forcave të reaksionit të brendshëm në shtetin sovjetik dhe në parti. Si e trajtoi Lenini çështjen e burokracisë sovjetike? A ishte ai thjesht “dëshpërimisht i shqetësuar” për këtë? Apo po përpiqej të bënte diçka që sot e shmangin vazhdimisht “teoricienët” tanë të partive komuniste, që është të analizojnë shkaqet e burokracisë për të bërë një luftë të papajtueshme kundër saj.Johnstone i referohet ‘burokracisë’ sikur të ishte thjesht një çështje ‘sjellje burokratike’, ‘shumë shkresa’, ‘shërbim civil’ e kështu me radhë. Një qasje e tillë nuk ka asgjë të përbashkët me metodën marksiste, e cila shpjegon burokracinë si një fenomen social që lind për arsye të caktuara. Lenini e shpjegoi ngritjen e burokracisë si një rritje kapitaliste parazitare në organizmin e shtetit punëtor, i cili u rrit nga izolimi i revolucionit në një vend fshatar të pazhvilluar, analfabet. Në një nga artikujt e tij të fundit, Më pak, por më mirë, Lenini shkroi.Aparati ynë shtetëror është aq i dhimbshëm, për të mos thënë katastrofik, sa duhet së pari të shqyrtojmë me kujdes se si t’i luftojmë të metat e tij, duke pasur parasysh se këto mangësi i kanë rrënjët në të kaluarën, saqë edhe pse është përmbysur, mangësitë ende nuk janë shuar. nuk kanë arritur ende në fazën e një kulture që është zhdukur në të kaluarën.Revolucioni i Tetorit e përmbysi rendin e vjetër, e shtypi dhe e pastronte pamëshirshëm shtetin carist, por në kushtet e pazhvillimit kronik ekonomik dhe kulturor, elementët e rendit të vjetër po rrëshqisnin kudo në pozicione privilegji dhe pushteti, ndërsa vala revolucionare u zbeh me disfatat. të revolucionit ndërkombëtar. Engels shpjegoi se në çdo shoqëri ku arti, shkenca dhe qeveria janë të drejta ekskluzive të një pakice të privilegjuar, ajo pakicë do të përdorë dhe keqpërdor pozicionet e saj për interesat e veta. Dhe kjo gjendje është e pashmangshme për sa kohë që shumica dërrmuese e njerëzve janë të detyruar të punojnë me orë të tëra në industri dhe bujqësi për nevojat themelore të jetës.

Pas revolucionit, me gjendjen e rrënuar të industrisë, dita e punës nuk u shkurtua, por u zgjat. Punëtorët mundoheshin dhjetë, dymbëdhjetë e më shumë orë në ditë me racione minimale, shumë prej tyre punonin në fundjavë vullnetarisht pa u paguar. Por, siç theksoi Trocki, masat mund të heqin dorë nga “e tashmja” e tyre deri në një masë për “të nesërmen”. Në mënyrë të pashmangshme, barra e luftës, revolucioni, katër vjet luftë të përgjakshme civile dhe një zi buke në të cilën vdiqën 5 milionë njerëz, të gjitha rezultuan në minimin e klasës punëtore si në numër ashtu edhe në moral.NEP stabilizoi ekonominë, por krijoi rreziqe të reja duke nxitur rritjen e kapitalizmit të vogël, veçanërisht në zonat rurale, ku “kulakët” e pasur po fitonin terren në kurriz të fshatarëve të varfër. Industria u ringjall, por e shoqëruar me kërkesën nga fermerët, veçanërisht nga fermerët e pasur, ajo ringjallje ishte pothuajse tërësisht e kufizuar në industrinë e lehtë (mallrat e konsumit). Industria e rëndë, çelësi i ndërtimit socialist, ngeci. Deri në vitin 1922 kishte 2 milionë të papunë në qytete. Në Kongresin e Nëntë të Sovjetikëve në dhjetor 1921, Lenini tha:

“Më falni, por çfarë përshkruani si klasë punëtore? Ajo klasë punëtorësh të punësuar nga industria në shkallë të gjerë. Por ku është ajo industri në shkallë të gjerë? Çfarë lloj klase punëtore është kjo? Ku është industria juaj? Pse ajo qëndron ende?”

Në një fjalim në Kongresin e Njëmbëdhjetë të Partisë në mars 1922, Lenini shpjegoi se prejardhja klasore e shumë njerëzve që punonin në fabrika në atë kohë nuk ishte proletare, se shumë fshatarë dhe elementë të deklasifikuar donin t’i shmangeshin shërbimit ushtarak:Gjatë luftës, njerëzit që nuk ishin aspak punëtorë hynin në fabrika. Ata e bënë këtë për të shmangur luftën. Dhe kushtet sociale dhe ekonomike në vendin tonë a janë të tilla që të nxisin punëtorët e vërtetë të hyjnë në fabrika? Nr. Do të ishte e vërtetë, sipas Marksit. Por Marksi shkroi për kapitalizmin në tërësinë e tij, duke filluar nga shekulli i 19-të. Ishte e vërtetë për një periudhë gjashtëqindvjeçare, por nuk është e vërtetë për Rusinë e sotme. Shumë shpesh ata që shkojnë në fabrika nuk janë punëtorë; janë elementë të rastësishëm të të gjitha llojeve. Shpërbërja e klasës punëtore, humbja e shumë prej elementëve më të përparuar në luftën civile, dyndja e elementëve të pazhvilluar të fshatit dhe demoralizimi dhe rraskapitja e masave ishte njëra anë e medaljes. Nga ana tjetër, forcat e reaksionit, elementët e vegjël borgjezë dhe kapitalistë, të demoralizuara përkohësisht dhe të shtyra nën tokë nga suksesi i revolucionit në Rusi dhe ndërkombëtar, filluan të marrin guxim. Ata shtynë përpara dhe shfrytëzuan situatën për të depërtuar në çdo cep të organeve drejtuese të industrisë, të shtetit, madje edhe të partisë.

Menjëherë pas marrjes së pushtetit, njëqind e zezë fashiste [65] ishte e vetmja parti politike e shtypur nga bolshevikët. Edhe partia kapitaliste Kadet nuk u shpall menjëherë jashtë ligjit. Vetë qeveria ishte një koalicion bolshevikësh dhe social-revolucionarësh. Megjithatë, nën presionin e luftës civile, antagonizmat klasore u intensifikuan, ku Menshevikët, Social Revolucionarët dhe Social Revolucionarët “të Majtë” u rreshtuan në anën e kundër-revolucionit. Në kundërshtim me qëllimet e tyre, bolshevikët u detyruan të vendosnin një monopol mbi pushtetin politik. Ky monopol, i cili konsiderohej si një gjendje e jashtëzakonshme dhe kalimtare, krijoi rreziqe të mëdha në një situatë ku proletariati vihej nën presionin në rritje të klasave armiqësore.Në shkurt 1917, Partia Bolshevike nuk kishte më shumë se 23,000 anëtarë në të gjithë Rusinë. Në kulmin e luftës civile, kur anëtarësimi në parti përfshinte rreziqe personale, radhët u hapën për punëtorët, të cilët e rritën anëtarësimin në 200,000. Por me përfundimin e luftës, anëtarësimi në parti u trefishua, duke reflektuar një fluks karrieristësh dhe elementë të klasave dhe partive armiqësore.Më pas Lenini theksoi vazhdimisht rrezikun që partia do t’i nënshtrohej presioneve dhe disponimeve të masave të vogla borgjeze, armikut kryesor të revolucionit, ekonomia e përditshme në një vend fermerësh të vegjël me industri të madhe të shkatërruar [ishte]. Është elementi i vogël-borgjez që na rrethon si qielli dhe depërton thellë në radhët e klasës punëtore. Dhe klasa punëtore është e deklasifikuar, pra e shkëputur nga origjina e saj klasore. Fabrikat dhe mullinjtë qëndrojnë në vend, klasa punëtore është e dobët dhe e shpërndarë. Nga ana tjetër, elementi i vogël borgjez në vend mbështetet nga e gjithë klasa kapitaliste ndërkombëtare që ruan pushtetin e saj në të gjithë botën”.”Spastrimi” i nisur nga Lenini në vitin 1921 nuk kishte asgjë të përbashkët me gjyqet monstruoze të Stalinit. Nuk kishte polici, as gjyqe, as kampe burgu, por vetëm heqje e pamëshirshme e elementëve të vegjël borgjezë dhe menshevikë nga radhët e partisë për të ruajtur idetë dhe traditat e tetorit nga efektet helmuese të reaksionit të vogël-borgjez. Në fillim të vitit 22, rreth 200,000 anëtarë (1/3 e anëtarësimit) ishin përjashtuar. Korrespondenca dhe shkrimet e Leninit të kësaj periudhe, kur sëmundja e pengonte gjithnjë e më shumë të ndërhynte në përleshje, tregojnë qartë shqetësimin e tij ndaj ndërhyrjes së burokracisë sovjetike, parvenusit të paturpshëm në çdo degë të aparatit shtetëror. Për shembull, në një letër drejtuar Sheinman në shkurt 1922.“Për momentin, Banka e Shtetit është një lojë burokratike pushteti. Është e vërteta, nëse nuk doni të dëgjoni rreshtat e ëmbla zyrtare komuniste (që të gjithë ju ushqejnë si një mandarinë mandarine), por e vërteta. Dhe nëse nuk dëshiron ta shikosh këtë të vërtetë me sy hapur, për shkak të të gjitha gënjeshtrave komuniste, atëherë je një njeri që ke humbur në kulmin e tij në kënetën e gënjeshtrës zyrtare. Kjo është një e vërtetë e pakëndshme, por është e vërteta.Krahasoni këtë ndershmëri të papenguar të Leninit me të gjitha falsifikimet e ëmbla artificiale, me të cilat të gjithë liderët dhe “teoricienët” e Partisë Komuniste e kanë ushqyer lëvizjen ndërkombëtare komuniste për breza, dhe më pas gjykoni vetë shkallën e degjenerimit në të cilin të vetëshpallurit “Miq”. të Bashkimit Sovjetik” dhe traditat e Leninit janë derdhur.

“Sa më shumë të bëhet kjo lloj pune, aq më thellë futemi në praktikën e gjallë, duke larguar vëmendjen e vetes dhe të lexuesve tanë nga atmosfera e qelbur burokratike dhe intelektuale e Moskës (dhe në përgjithësi nga borgjezia sovjetike), aq më e madhe. do të jetë suksesi ynë në përmirësimin e shtypit tonë dhe të gjithë punës sonë konstruktive.”