FBI kontrolloi sot shtëpinë e ish-presidentit amerikan Donald Trump, një rast i paprecedentë më parë në historinë amerikane. Trump vazhdimisht ka lënë të kuptohet se ai mund të kandidojë sërish për president në zgjedhjet e vitit 2024, por pas asaj që ndodhi, ka dyshime se ai mund të jetë i ndaluar të bëjë diçka të tillë.

Kjo për shkak se sugjerohet se ai mund të skualifikohet nga mbajtja e posteve publike nëse shpallet fajtor për një krim për trajtimin e të dhënave të qeverisë, shkruan BBC.

Seksioni 2071 i Titullit 18 të Kodit të Shteteve të Bashkuara thotë:

Është krim nëse dikush që ka në dorëzim dokumentet ose regjistrimet e qeverisë “me dashje dhe në mënyrë të paligjshme i fsheh, i heq, i gjymton, i fshin, i falsifikon ose i shkatërron” ato.

Nëse shpallen fajtorë, të pandehurit mund të dënohen me gjobë ose me burgim deri në tre vjet

Nëse ata janë aktualisht në një zyrë federale, ata do ta humbasin atë detyrë dhe ata do të skualifikohen nga mbajtja e çdo zyre nën Shtetet e Bashkuara”.

Por nuk është aq e drejtpërdrejtë. Kushtetuta ka vetëm tre kërkesa ligjore për një president – ai duhet të jetë shtetas i lindur natyral i Shteteve të Bashkuara, rezident për 14 vjet dhe 35 vjeç ose më i vjetër. Dhe një vendim i Gjykatës së Lartë ka sugjeruar që Kongresi nuk mund ta ndryshojë këtë. Ligji i sipërpërmendur- Seksioni 2071 i Titullit 18 të Kodit të Shteteve të Bashkuara? Epo kjo u miratua nga Kongresi.

Kjo ishte debatuar më parë nga ekspertët ligjorë kur Hillary Clinton kandidonte për presidente kundër Donald Trump në vitin 2016. Ajo ishte hetuar për përdorimin e një serveri privat të emailit për punë gjatë kohës që ishte sekretare e shtetit. Por ajo kurrë nuk u përball me akuza penale, kështu që ideja se mund të skualifikohej nga gara zgjedhore nuk u testua. /abcnews.al