Në këtë moment nuk kemi ndonjë presion të konsiderueshëm në sistemin shëndetësor. Edhe pse numri i rasteve me Covid-19 po rritet me shpejtësi, pak njerëz shkojnë në spital dhe një përqindje edhe më e vogël e tyre kanë një ecuri të rëndë të sëmundjes. Duke qenë se presioni në sistemin tonë shëndetësor nuk është serioz, nuk planifikojmë të shtrëngojmë masat.

Këtë e theksoi kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Aleksandar Petliçkovski sonte në një paraqitje si i ftuar në TV Sitel, i cili tha se ndoshta për shkak të një pjese serioze të imunitetit tashmë të fituar me vaksina dhe një sëmundje të mëparshme, pasqyra klinike e lidhur me variantin e ri të Covid-19 nuk është e rëndë dhe për rrjedhojë numri i rasteve të rënda dhe numri i vdekjeve është shumë i ulët.

Kjo na jep të drejtën, theksoi ai, të presim që në muajt e ardhshëm do të duhet dhe do të mund të jetojmë me koronën, ta pranojmë atë si sëmundje të ngjashme sezonale, endemike dhe të përpiqemi ta kthejmë jetën në normalitet.

I pyetur nëse janë blerë barnat më të fundit kundër Covid-19 që përdoren në mbarë botën dhe nëse kemi mjaft staf profesional për t’u kujdesur për një situatë të mundshme ku spitalet janë plot, ai tha se gjithmonë mund të jetë më mirë.

“Aktualisht jemi ende në diskutime, pra për planet për blerjen e barnave të reja si p.sh. “Paxlovid”, si antitrupat që janë efektivë kundër infeksioneve me omikron, por ende nuk i kemi. Fatkeqësisht, ato procedura tenderimi, blerjet, nuk shkojnë lehtë dhe shpejt. Ne kemi një plan për sasinë dhe llojin e barnave që kanë treguar se funksionojnë shumë efektivisht në parandalimin e komplikimeve në grupet e rrezikut. E di që procedura është në vazhdim. Nuk e di saktësisht se kur do të arrijnë, por pres që ato barna të jenë në dispozicion brenda një muaji, tha mjeku Petliçkovski.