Mbetjet e raketës kineze CZ-5B, e cila ka dalë jashtë kontrollit pritet të bien në Tokë në orët në vijim. Sipas ekspertëve mudësia që ajo të bjerë në zonë të banuar është jashtëzakonisht e vogël.

Sipas Aerospace Corporation, koha më e mundshme e hyrjes është 20:24, ose 16:24 sipas asaj evropiane.

Sipas “Forbes”, bëhet fjalë për raketën Long March 5B (CZ-5B), mbetjet e së cilës, sipas Agjencisë Evropiane të Sigurisë së Aviacionit (EASA), “mund të rihyjnë në atmosferën e Tokës në mënyrë të pakontrolluar, mes 30 dhe 31 korrikut.

Megjithatë, lindin pyetje, sipas një raporti të BBC-së, se çfarë përgjegjësie marrin vendet e tjera për problemin e “deponive” hapësinore.

Sipas ekspertëve, dy rajonet e Greqisë ku ka mundësi të bien mbeturinat e raketës janë Greqia Veriore dhe Kreta.

Sipas ekipit të Prometheus , i cili postoi grafikët e lidhur, skena e raketës CZ-5B mbetet në një orbitë të ulët që të shkatërrohet ngadalë.

Fakti që raketa kineze do të zbresë në Tokë është krejtësisht normale, pasi qëllimi nuk është të udhëtojë në hapësirë, por të forcojë anijen kozmike që mban për të dalë nga atmosfera.

EASA ka lëshuar një njoftim, një përditësim paraprak mbi zonat e mundshme ku mund të bien pjesë të raketës në Evropë.

Lista përfshin Greqinë, së bashku me: Bullgarinë, Francën, Spanjën, Maltën, Italinë dhe Portugalinë.