Aleanca për Shqiptarët e ka treguar që në fillim qëndrimin e vetë për procesin integrues të vendit dhe për atë që u quajt propozimi francez. VMRO-DPMNE në mesin tonë nuk do të gjejë partner vazal siç një kohë ka pasur BDI-në, e cila tani të njëjtin vazalitet ka edhe ndaj LSDM-së, thonë nga Aleanca për Shqiptarë pas deklaratës së liderit të VMRO-DPMNE-së se opozita shqiptare duhet të dalë me qendrim per referendum.

Aleanca për Shqiptarët është vetëm e shqiptarëve dhe e popullit dhe llogari jep vetëm para popullit.