Bashkëkryetari i partisë së Bullgarisë Demokratike (DB), Hristo Ivanov tha sot se në Kuvendin Popullor bullgar janë tre propozime për propozim-vendim për propozimin e presidencës franceze të BE-së për zhbllokimin e perspektivës evropiane të Maqedonisë së Veriut. Sipas tij, propozimet janë dorëzuar nga DB, Qytetarët për Zhvillim Evropian të Bullgarisë (GERB) dhe Lëvizja për të Drejta dhe Liri (DPS).

“Shpresojmë që çështja të shqyrtohet sot në Komisionin parlamentar për politikë të jashtme dhe nesër ose më së voni të hënën propozimi do të miratohet në seancë plenare në Kuvendin Popullor”, tha Ivanov.

Sipas tij, pas përfundimit të gjithë procedurës, kryeministri bullgar Kiril Petkov do të marrë mandat nga Asambleja Kombëtare “për të votuar në Bruksel për të pranuar propozimin e presidencës franceze dhe për të mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare” të Maqedonisë së Veriut. me BE-në.

Ivanov beson se gjithçka do të varet nga protokolli bilateral, i cili duhet të nënshkruhet nga Ministritë e Punëve të Jashtme të Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, i cili, sipas tij, do të bëhet pjesë e kornizës negociuese.

Presidenca franceze e Këshillit të BE-së ka paraqitur një propozim për zgjidhjen e problemit mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut. Dje GERB njoftoi se do të paraqesë propozimin për “heqjen e vetos” për Maqedoninë e Veriut. Çështja se si të zgjidhet mosmarrëveshja e Sofjes me Shkupin daton që në nëntor 2020, kur Bullgaria vuri veton ndaj mundësisë së fillimit të bisedimeve për anëtarësimin në BE të Maqedonisë së Veriut.