Miliona gra në Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të humbasin të drejtën e abortit pasi Gjykata Supreme e vendit rrëzoi një ligj 50-vjeçar që e legalizonte në të gjithë vendin. Gjykata rrëzoi vendimin historik Roe vs Wade, disa javë pasi publikimit të një dokumenti të paprecedent.

Vendimi do të transformojë të drejtat e abortit në Amerikë, ndërsa shtetet individuale tashmë mund ta ndalojnë procedurën.

Gjysma e shteteve amerikane pritet të vendosin kufizime ose ndalime të reja. 13 prej tyre kanë miratuar tashmë të ashtuquajturat ligje të nxitjes që automatikisht do ta nxjerrin jashtë ligjit abortin pas vendimit të Gjykatës së Lartë.

Të tjera shtete tashmë ka të ngjarë të kalojnë shpejt kufizimet e reja. Në total, qasja ndaj abortit pritet të ndërpritet për rreth 36 milionë gra të moshës riprodhuese, sipas një studimi nga Planned Parenthood, një organizatë e kujdesit shëndetësor që mundëson aborte.

Guvernatorët demokratë të disa shteteve, përfshirë Kaliforninë, Nju Meksikën dhe Miçiganin, kanë njoftuar tashmë planet për të ruajtur të drejtat e abortit brenda kushtetutave të tyre nëse Roe vs Wade përmbyset.

Në çështjen historike të vitit 1973 Roe kundër Wade, Gjykata e Lartë vendosi me një votim 7 me dy se e drejta e një gruaje për të ndërprerë shtatzëninë mbrohej nga kushtetuta e SHBA.

Vendimi u jepte grave amerikane të drejtën absolute për një abort në tre muajt e parë (tremujorin) e shtatzënisë, por lejoi kufizime në tremujorin e dytë dhe ndalime në tremujorin e tretë. Por, në dekadat që nga ajo kohë, vendimet kundër abortit kanë frenuar gradualisht aksesin në mbi 10 shtete.