Kryeministri britanik, Boris Johnson i ka bërë ftesë publike, Volodymyr Zelenskyt për një vizitë shtetërore nëse presidenti ukrainas ndjehej i aftë të largohej nga vendi i tij i shkatërruar nga lufta.

Kryeministri theksoi se gjëja më e rëndësishme tani për Ukrainën ishte që liderët perëndimorë në samitin e G7 në Gjermani të mbeten të bashkuar në mbështetje të Presidentit Zelensky.

“Unë mendoj se Volodymyr Zelenskiy ka bërë një punë absolutisht të mahnitshme për të udhëhequr vendin e tij dhe për të udhëhequr opinionin botëror në një kohë të tmerrshme,” tha Johnson për ITV News në samitin në Bavari.

I pyetur nëse donte t’i ofronte liderit ukrainas një vizitë shtetërore, Johnson tha: Nëse ai ndonjëherë bëhet i lirë të largohet dhe ka kuptim që ai të largohet nga Ukraina, atëherë padyshim që Britania e Madhe do të ishte shumë e nderuar ta priste atë.

Por gjëja më e rëndësishme është që ne të vazhdojmë të jemi të bashkuar këtu në G7. Dhe ne jemi”.

Sunday Times raportoi se ministrat po konsideronin t’i ofronin Zelensky një vizitë shtetërore, duke përfshirë një takim me Mbretëreshën.

Zyrtarët konservatorë do të donin gjithashtu që ai të fliste në konferencën e partisë në tetor, ndoshta përmes një lidhjeje video, raportoi gazeta.

Zelenskiy, i cili do t’u drejtohet udhëheqësve të G7 me lidhje video të hënën, kërkoi më shumë mbështetje të mbrojtjes ajrore nga aleatët perëndimorë.