Rusia po përpiqet të rifurnizojë dhe përforcojë forcat e saj në Donbas, sipas një zyrtari të lartë të mbrojtjes amerikane, siç dëshmohet nga një kolonë automjetesh që i afrohen qytetit ukrainas të Izyum nga veriu.

Linja e automjeteve përfshin një “element komandimi dhe kontrolli, një batalion mbështetës, në thelb mundësues, ndoshta mbështetje të aviacionit të krahut rrotullues dhe mbështetje të tjera të këmbësorisë”, sipas zyrtarit.

Zyrtari tha gjithashtu se ka prova se Rusia po përpiqet të përforcojë pozicionin e saj në jugperëndim të qytetit të Donetsk kryesisht me njësi artilerie.

Shtetet e Bashkuara nuk vlerësojnë se kjo është “një ofensivë e re” në Donbas, sipas zyrtarit, por se forcat ruse “po punojnë për të përforcuar aftësitë e tyre dhe për t’i shtuar asaj”.

Ndërkohë, Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së po shqyrton opsionet për trajnimin e më shumë ukrainasve në sistemin e dronëve “Switchblade”, sipas zyrtarit të lartë të mbrojtjes amerikane.

Por zyrtari tha se nuk janë marrë vendime për “si do të dukej, sa kohë do të zgjaste, ku do të ishte, kush do të stërvitej”.

Më parë kishte një numër të vogël ukrainasish në SHBA që kalonin arsimin ushtarak, të cilët SHBA-ja i trajnoi në sistem përpara se të ktheheshin në Ukrainë, transmeton CNN.