Mr.Ali Hertica 

Ka pak liderë natyralë. lloji ynë, është veçanërisht i mirë në ndjekjen e liderëve. Ne ndjekim lëvizjet e syve të nënës sonë që nga lindja. Ne madje kemi një përshtatje fizike, të bardhët rreth syve tanë, që u mundësojnë të tjerëve të shohin atë që ne po shohim, domethënë atë ose kë po ndjekim. Këto përshtatje ishin të nevojshme sepse njerëzit janë një kafshë grupi dhe mbijetesa jonë varet nga mënyra se si sillet grupi. Uniteti është më i mirë se ndarja. Për të kundërshtuar ndarjen, ne na pëlqen të mblidhemi pas liderëve të fortë, veçanërisht kur kërcënon rreziku. Ndonjëherë këto janë të vogla në madhësi (si Napoleoni). Por ndjekja e liderëve të fortë mbart gjithashtu rreziqe. Udhëheqësit mund të abuzojnë me pushtetin që u është dhënë dhe ta përdorin atë për përfitimin e tyre. Çështja  demonstron një marrëdhënie të drejtpërdrejtë midis pushtetit dhe seksit – një mënyrë e shpejtë për të fituar avantazhin evolucionar – dhe kjo marrëdhënie është e përjetshme. Për të kundërshtuar abuzimin me pushtetin, njerëzit kanë zhvilluar të gjitha llojet e mekanizmave për të siguruar që liderët të sillen me integritet, kritika deri tek zëvendësimi i liderëve të korruptuar. Këto opsione kontrolli ishin tashmë atje në savanën afrikane, ku speciet tona evoluan. Paraardhësit tanë zgjodhën liderë autoritativë që kishin përzierjen e duhur të tipareve të personalitetit, të cilët ishin njëkohësisht kompetent dhe bujarë. Nëse bëheshin shumë dominues, ata përjashtoheshin nga grupi ose thjesht rrëzoheshin ndërsa flinin. Në fund, grupi ishte gjithmonë më i fortë se individi dominues dhe evolucioni i armëve (gurë dhe sëpata) ndoshta ndihmoi për të kufizuar fuqinë e liderit të fortë. Në shoqërinë tonë moderne ne zgjedhim liderë politikë që kanë integritet dhe na bindin me frymëzimin dhe karizmën e tyre – tipat Mandela. Ndonjëherë, megjithatë, ne duam thjesht një udhëheqës të fortë si Trump që na mbron nga bota e madhe dhe e keqe e jashtme. Sfida është se si ne, si ndjekës, t’i frenojmë këta udhëheqës në mënyrë që ata të mos minojnë interesat e grupit në favor të përfitimeve të tyre evolucionare. Si e kufizojmë fuqinë e udhëheqësve tanë duke siguruar që njerëzit më të mirë të jenë në krye? Kjo nuk është diçka e keqe, sepse ndryshe nga paraardhësit tanë, politika është një çështje komplekse që është e vështirë për t’u kuptuar edhe nga politikanët. Kush mund të parashikojë pasojat e Brexit apo rizgjedhjen eventuale të Trump? Për të mos folur për fatin e kryeministrit tonë.Pushteti tenton të korruptojë dhe pushteti absolut korrupton absolutisht. Burrat e mëdhenj janë pothuajse gjithmonë njerëz të këqij, edhe kur ushtrojnë ndikim dhe jo autoritet.” Kështu shkruan historiani britanik Lord Acton në një letër drejtuar Kryepeshkopit Mandell Creighton. Ata diskutuan nëse duhet të jeni kritik ndaj udhëheqësve të kaluar apo nëse duhet të lini të pushojnë cilësitë e tyre të këqija, gabimet dhe krimet. Është e qartë se Lord Acton besonte se liderët e së shkuarës dhe së tashmes duhet të gjykohen nga vlerat morale universale.Por çfarë e bën një udhëheqës të mirë? Kjo nuk është një pyetje e lehtë, sepse njohuritë shkencore për lidershipin dhe praktikën e tij praktike nuk pajtohen lehtë. Për shembull, a është Trump një president më i keq se Obama? A është Rutte shumë më mirë se paraardhësi i tij Balkenende? A mund ta durojë Buffoon Boris krahasimin me Zonjën e Hekurt Thatcher.Mënyra se si ne i shohim udhëheqësit tanë përcaktohet nga shumë faktorë. Stili personal i udhëheqjes së një personi është vetëm një aspekt mbi të cilin ne bazojmë gjykimin tonë. Megjithatë, ka diçka të dobishme për të kontribuar nga psikologjia evolucionare. 

Para së gjithash, ne duhet të bëjmë dallimin midis dy llojeve të liderëve: liderët e bazuar në autoritet ose ata të bazuar në pushtet. Kategoria e parë përfshin liderët që përpiqen të udhëheqin me shembull, duke na udhëhequr me vizionin, mençurinë, përulësinë dhe vetëmohimin e tyre. Një shembull kryesor i kësaj është Mahatma Gandhi, udhëheqësi shpirtëror dhe politik i lëvizjes paqësore për të çliruar Indinë nga sundimi britanik dhe për t’u dhënë të drejta kastave të ulëta. Autoriteti rrjedh nga shërbimi dhe kjo filozofi është rikthyer.