Para luftës, Natalia Popozoglo nga qyteti Lutsk ishte pronare e suksesshme e një studioje të specializuar në qepjen e rrobave ekskluzive. Megjithatë, mëngjesin e 24 shkurtit, në ditën e parë të invazionit rus, ajo vendosi të shkonte në zyrën e regjistrimit të vullnetarëve ushtarakë për të kërkuar të regjistrohej në ushtri për të mbrojtur atdheun e saj. Me këshillën e nënkolonelit të saj, ajo mori me vete rroba të ngrohta, një tas metalik dhe një lugë për ta bërë më të lehtë mbijetesën në frontin e luftës…

“Megjithatë, në zyrën e regjistrimit ushtarak, zonja Natalia u shtang menjëherë nga refuzimi kategorik: “Ushtria nuk ka nevojë për stilistë”, raporton Brigada e 100-të e Mbrojtjes Territoriale të Volyn.

Mirëpo ajo ishte e vendosur. Tregoi një diplomë për teknologe gatimi, të marrë në rininë e saj ndërsa studionte në një shkollë teknike në vendlindjen Lutsk. Ajo punoi në këtë profesion vetëm një vit dhe ishte e bindur se nuk do t’i duhej më kurrë ai dokument arsimor. Por në 24 shkurtin dramatik, ajo pëshpëriti me vete: “Sa mirë që mbarova atëherë këtë fakultet!”.

Sot, zonja Natalia pranon se ndryshimi i papritur i “fustaneve të mëndafshit” – me uniformë dhe beretë ishte një tronditje e vërtetë për të: “Në fillim ishte e vështirë për të lëvizur, e vështirë për të ulur. Por sot nuk mund ta imagjinoj më veten pa këtë uniformë ushtarake – sikur ta kisha veshur gjithë jetën time!” “Dhe më pëlqen të qëlloj – veçanërisht me RPG!”

Natalija bashkë me bijën e saj Veronika, e shërbejnë në radhët e brigadës numër 100! Në ditët e para, vajza ndihmoi nënën e saj për të ushqyer ushtrinë si vullnetare – por më 28 shkurt edhe ajo veshi një uniformë ushtarake. Sa i përket sekreteve të drejtpërdrejta të gatimit të të njëjtit borsch, Natalia dhe Veronika Popozoglo thonë me një zë: “Gjëja kryesore është të doni dhe respektoni njerëzit për të cilët gatuani – atëherë gjithçka do të funksionojë sa më mirë që mundeni!” Dhe ata kujtojnë se si dikur duhej të gatuanin darkë për disa qindra njerëz pa “një gram mish”, por gjatë daljes nga “menza” dëgjonin qindra herë falënderimet e sinqerta të ushtarëve.

Dhe askush në familjen Popozoglo nuk dyshon se do të ketë një fitore për Ukrainën, thotë zonja Natalia:

“Kam ardhur këtu jo për emocione – erdha këtu për të ndihmuar në arritjen e fitores! Ne do t’i dëbojmë ata deri në Moskë. Dhe nëse është e nevojshme – do vazhdojmë edhe më tej. Derisa të rusët të bien dakord për një dorëzim të plotë dhe të pakushtëzuar. Sepse erdhën në tokën tonë. Ata erdhën të na vrasin… Nëse duhet të ulim lugën dhe të marrim vërtet automatikun në duar, dora nuk do të na dridhet, e as nuk do të na trembet qerpiku!”.