Volkswagen AG, prodhuesi më i mirë i makinave në Evropë, dyfishoi fitimin e tij operativ në vitin 2021, por paralajmëroi se pushtimi rus i Ukrainës dhe ndikimi i tij në zinxhirët e furnizimit mund të godasin biznesin këtë vit në mënyra të paparashikuara.


Prodhuesit e makinave po përpiqen të gjejnë burime alternative të pjesëve jetike të prodhuara në Ukrainë, duke përfshirë parzmoret e telit, nga larg si Kina dhe Meksika, pasi pushtimi rus ndalon linjat e montimit dhe thyen zinxhirët komplekse të furnizimit.

“Konflikti ka një ndikim në të gjithë ekonominë globale, në lëndët e para, në zinxhirët e furnizimit dhe rrjedhimisht në kompaninë tonë”, tha të premten shefi i financave të Volkswagen, Arno Antlitz.

“Ndikimi i kësaj nuk mund të vlerësohet përfundimisht në këtë moment në kohë”, tha ai, duke shtuar se grupi aktualisht po punonte në kërkimin e furnizuesve të tjerë në Evropën Lindore dhe Afrikën e Veriut për të marrë parzmore teli.