Një ish-snajper britanik udhëtoi për në Ukrainë pas një apeli për financim publik.


Shane Matthews, i cili iu bashkua një Legjioni Ndërkombëtar të përkushtuar në Ukrainë në fillim të këtij muaji, vlerësoi përpjekjet e luftëtarëve ukrainas për të cilët ai pretendoi se po përdorin me sukses taktikat guerile krahas formave më tradicionale të luftës.

Matthews, 34 vjeç, një veteran i Batalionit të 2-të të Regjimentit Mbretëror të Princeshës së Uellsit, përfundoi turnetë në Irak dhe Afganistan. Ai është në mesin e qindra vullnetarëve britanikë dhe amerikanë, disa prej tyre veteranë të betejës kurde kundër Shtetit Islamik, të cilët i janë bashkuar luftës kundër forcave ruse.

Matthews tha se ka parë që forcat ruse të shkatërrojnë shkollat ​​dhe të shndërrojnë infrastrukturën tjetër në rrënoja.

Matthews, nga Chichester, West Sussex, mbërriti në qytet diku pas 1 marsit dhe ka mësuar civilët se si të mbrojnë kryeqytetin e tyre nga sulmi.

Pavarësisht paralajmërimeve se ushtarët mund të ndiqen penalisht nëse udhëtojnë në Ukrainë, Matthews e përshkruan praninë e tij atje si një “detyrë”.

Ai thotë se kryesisht do të ofrojë mbështetje mjekësore dhe trajnime në Ukrainë, por “nëse kërkon luftim, unë do të armatosem”.

“Nëse mund të luftoni, është detyra juaj të luftoni”, tha ai në fillim të këtij muaji. “Ju po shikoni Hitlerin e ditëve moderne duke u rrotulluar nëpër Ukrainë.”

Ndërsa Matthews po udhëtonte për në Ukrainë, ushtria britanike u tha të gjithë ushtarëve dhe rezervistëve se ata nuk lejoheshin të bashkoheshin me konfliktin.