Kina mund të presë mbi një milion vdekje nga Covid në tre muajt e ardhshëm nëse lejon që koronavirusi të përhapet në kontinent ashtu si në Hong Kong, sipas një analize të re. Pas dy vitesh shpërthimi të virusit, vendi po përpiqet të përmbajë variantin Omicron. Ndryshe nga Zelanda e Re, e cila gjithashtu e mbajti virusin jashtë, si Kina ashtu edhe Hong Kongu kanë shkallë të ulët të vaksinimit.


Pothuajse 20 për qind e moshave mbi 60-at në Kinë janë të pavaksinuar dhe më pak se 40 për qind e të gjithë popullsisë kanë pasur doza përforcuese. Airfinity, kompania globale e analizave shëndetësore, llogariti se kur kombinohet dy vaksinat me efikasitet të ulët Sinovac dhe Sinopharm të prodhuara në KInë, mbrojtja efektive e popullsisë kundër infeksionit nga Omicron ishte vetëm 30 përqind. Pasi nuk arriti të parandalonte përhapjen e Omicron, Hong Kongu pati valën e parë të madhe të fillimit të pandemisë në janar – dhe nga fillimi i marsit po përjetonte normat më të larta të vdekjeve në botë. Vetëm tani po i ul infeksionet.

Airfinity llogariti se një shpërthim i përmasave të ngjashme në Kinë do të rezultonte në 1.1 milion vdekje – dhe se për të parandaluar një valë të tillë në hapjen e vendit duhej të shpërndante 750 milion doza të tjera vaksine. Në mënyrë ideale, tha kompania, kjo do të përqendrohej në injeksionet e mRNA, megjithëse tre doza të Sinovac ende japin mbrojtje të mirë kundër sëmundjeve të rënda. Paralajmërimi nga kompania e analizave shëndetësore u bë pasi Shanghai raportoi pothuajse 900 infeksione të reja në komunitet, një rekord për të pestën ditë rradhazi.

Kjo ishte pavarësisht imponimit të një skeme testimi bllok pas blloku në krye të 30 milionë testeve të kryera tashmë.
Në provincën Jilin, në Kinën veriore, e cila ka qenë nën izolim të plotë, dukej se kishte ndaluar rritjen shpërthyese që kishte parë javën e kaluar, por ende raportonte më shumë se 1000 raste të reja ditore. Kina po përpiqet ende të parandalojë çdo shpërthim të ri të Covid-it kur ai ndodh, në një politikë që e quan “zhdoganim dinamik”.