SHBA nuk e ka vërtetuar ende nëse Rusia ka caktuar një komandant ushtarak përgjegjës për udhëheqjen e luftës në Ukrainë.


Mirëpo, disa zyrtarë aktual dhe ish-funksionarë të mbrojtjes thonë se rusët po i udhëheq një komandat i ngathët, ku vërehët ç’organizimin i forcave ruse në sulmet ndaj Ukrainës.

Burimet thonë se njësitë ruse që marrin pjesë në ofensiva të ndryshme anembanë Ukrainës kanë dështuar të lidhen mes vete, ku kësisoj po veprojnë në mënyrë të pavarur pa një plan operativ gjithëpërfshirës.

Forcat ruse gjithashtu duket se kanë probleme të rëndësishme komunikimi. Ushtarët dhe komandantët kanë përdorur ndonjëherë telefona celularë komercialë dhe kanale të tjera të pasigurta për të biseduar me njëri-tjetrin, duke e bërë më të lehtë përgjimin e komunikimit të tyre dhe duke ndihmuar Ukrainën të zhvillojë objektiva për kundërsulmet e veta.

Gjithçka ka çuar në atë që këto burime thonë se ka qenë një operacion i ndarë – dhe nganjëherë kaotik – që ka befasuar zyrtarët amerikanë dhe perëndimorë.

“Një nga parimet e luftës është ‘uniteti i komandës’, tha analisti ushtarak i CNN, gjenerali Mark Hertling, një ish-komandant i ushtrisë amerikane në Evropë.

“Kjo do të thotë se dikush duhet të jetë në krye – të koordinojë zjarret, logjistikën e drejtpërdrejtë, angazhimin e forcave rezervë, matjen e suksesit (dhe dështimit) në ‘krahë’ të ndryshëm të operacionit”.

Historikisht, ka pasur raste në të cilat Rusia ka publikuar këtë lloj informacioni, por Ministria e Mbrojtjes nuk ka bërë asnjë referencë për një komandant të lartë për operacionet në Ukrainë dhe nuk iu përgjigj kërkesës së CNN për koment mbi këtë temë.

Derisa është e mundur që Rusia të ketë caktuar në heshtje një komandant të lartë për të mbikëqyrur pushtimin – edhe nëse SHBA nuk ka qenë në gjendje ta identifikojë atë individ – gjendja e operacioneve luftarake tregon se “ai është i paaftë”, sipas Hertling.

Pushtimi rus është shënuar gjithashtu nga një numër i jashtëzakonshëm viktimash midis oficerëve të lartë rusë.

Ukrainasit thonë se kanë vrarë pesë gjeneralë rusë gjatë tre javëve të para të luftës, një pretendim që CNN nuk e ka konfirmuar në mënyrë të pavarur. Megjithatë, çdo gjeneral ushtarak që vritet në luftime është një ngjarje e rrallë, i tha gjenerali në pension i ushtrisë amerikane, David Petraeus, Jake Tapper të CNN.

Koloneli Sergei Sukharev, komandant i një njësie elitare ajrore ruse, u vra gjithashtu në betejë në Ukrainë, njoftoi të enjten rrjeti televiziv shtetëror rajonal rus GTRK Kostroma.

“Përfundimi është se komanda dhe kontrolli i tyre është prishur,” tha Petraeus.

Madhësia e madhe e pushtimit vetëm sa i ka përkeqësuar gjërat. Koordinimi i operacioneve përgjatë një fronti që mat mbi 1000 milje kërkon “aftësi të gjera komunikimi dhe komandë, kontroll dhe burime të inteligjencës që rusët thjesht nuk i kanë,” shtoi Hertling.

“Unë nuk mund të shoh se çdo gjë që po bën marina është e koordinuar me atë që po bën forca ajrore ose çfarëdo që po bën forca tokësore,” tha gjenerali në pension Ben Hodges, një tjetër ish-komandant i ushtrisë amerikane në Evropë, i cili paralajmëroi se nuk kishte njohuri të brendshme për të kuptuar strukturën komanduese të Rusisë.

“Rusët kanë pasur vështirësi të jashtëzakonshme me komandimin dhe kontrollin gjatë këtij operacioni në të gjitha nivelet,” tha një burim amerikan i njohur me situatën në terren. “Kjo mund të jetë edhe për shkak të veprimeve të vetë ukrainasve.”

Trupat rusë në terren shpesh janë shkëputur nga komandantët e tyre të lartë, thanë burimet.

“Djemtë në terren dalin dhe kanë objektivin e tyre, por nuk kanë asnjë mënyrë për të përdorur radion [nëse diçka shkon keq],” tha një burim tjetër i njohur me inteligjencën, i cili shtoi se zyrtarët perëndimorë besojnë se kjo është një pjesë e arsyes, se pse disa trupa ruse kanë braktisur tanket e tyre dhe transportuesit e blinduar të personelit në terren dhe thjesht duke u larguar.