Ministri gjerman i ekonomisë do të udhëtojë në Gjirin Persik këtë fundjavë si pjesë e përpjekjeve të vendit të tij për t’u bërë më pak i varur nga Rusia për energji.


Katari, ndalesa e parë në udhëtimin e Robert Habeck, është një nga eksportuesit më të mëdhenj në botë të gazit natyror të lëngshëm (LNG), por shumica e dërgesave të tij aktualisht shkojnë në Azi.

Politikani i Gjelbër tha se lufta e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës e ka vendosur çështjen e sigurisë energjetike në qendër të diskutimeve ndërkombëtare.

“Më shumë se kurrë, ne duhet të promovojmë një tranzicion global të energjisë dhe aktualisht të shtyjmë për diversifikimin e burimeve të gazit natyror,” tha ai.

”Gjermania ka nevojë për më shumë gaz natyror të lëngshëm për terminalet LNG që planifikon të ndërtojë”, shpjegoi Habeck, duke shtuar se ”kjo lëndë djegëse fosile duhet të përdoret vetëm përkohësisht dhe në afat të shkurtër”.

Ai theksoi rëndësinë e kalimit nga gazi natyror konvencional në hidrogjenin “të gjelbër” në të ardhmen dhe tha se ”lufta në Ukrainë e bëri këtë tranzicion më urgjent”.

“Kjo mund të bëhet më së miri brenda një rrjeti evropian dhe ndërkombëtar. Për të dy, partnerët tanë në Katar dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë të një rëndësie të madhe,” tha ai.

Habeck u prit nga emiri, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, në kryeqytetin Doha, ku janë planifikuar edhe bisedime me ministra.