Kreu i fundit i agjencisë së huaj të spiunazhit të Gjermanisë Lindore, Werner Großmann, ka vdekur nw moshwn 92-vjeçare, konfirmoi vajza e tij për DPA të premten.

Großmann kishte këmbëngulur në drejtësinë e punës së diktaturës komuniste të Gjermanisë Lindore deri në rënien e qeverisë së atij vendi në vitin 1989, kur regjimet e shumta komuniste u shpërbënë në Evropën Lindore. Ai i quajti agjentët e tij që vepronin në Perëndim “skautët e lirisë”.

Großmann u arrestua më 3 tetor 1990, ditën e bashkimit të Gjermanisë, por kaloi vetëm një ditë në burg. Gjykatat vendosën se përpjekjet për të ndjekur penalisht spiunët e Gjermanisë Lindore do të ishin jo kushtetuese. Një përpjekje për ta gjykuar për tradhti u përjashtua në vitin 1995.

Pas rënies së Gjermanisë Lindore dhe krijimit të një Gjermanie të tërë, daljet e tij publike zakonisht tërhoqën protesta në vend, kryesisht për shkak se ai ishte kaq i pafalshëm, përcjell Klankosova.tv

“Ne nuk kemi kryer grushtet, vrasje apo rrëmbime si shërbimet e tjera sekrete”, tha ai gjatë një takimi me ish-agjentët e Gjermanisë Lindore në vitin 2007.

Në një rast tjetër, ai tha se organizata e tij ndoqi gjithmonë ligjin dhe se shkeljet e të drejtave të njeriut nuk ishin norma, megjithëse ai lejoi që mund të kishte pasur përjashtime individuale.