Mr.Ali Hertica 

Mbi politikën është një udhërrëfyes në një botë në të cilën shumë njerëz e kanë pasur atë me ‘politikën’ dhe në të cilën kontradiktat kulturore duken më të rëndësishme se kontradiktat politike. Chantal Mouffe na mëson t’i shikojmë debatet politike në një mënyrë tjetër dhe na paraqet disa sfida magjepsëse.Nëse shohim qëndrimet e partive kryesore politike sot, duket se të gjitha duan të na bindin se kapitalizmi neoliberal nuk ka alternativë. Duket se ka një konsensus të përgjithshëm për këtë. Me ide të tilla si ‘rruga e tretë’ (p.sh. Tony Blair) dhe ‘shteti aktiv i mirëqenies’ (p.sh. Frank Vandenbroucke), partitë e krahut të majtë argumentojnë në favor të rregullimit ose korrigjimit të skajeve të mprehta të kapitalizmit neoliberal, por ato e bëjnë të mos përpiqen për një model ekonomik alternativ. Kjo është arsyeja pse ne kemi dëgjuar gjithnjë e më shumë vitet e fundit se e majta dhe e djathta nuk ndryshojnë shumë nga njëra-tjetra, ose se ky dallim është i vjetëruar. 

Sipas Chantal Mouffe, kjo nuk është vetëm vrastare për debatin politik, por edhe për demokracinë. Në fund të fundit, mungesa e kontradiktave të qarta do të thotë se njerëzit janë gjithnjë e më pak të interesuar për politikën, se kanë më pak besim në institucionet demokratike, se nuk votojnë më dhe se partitë antidemokratike bëhen më tërheqëse. Më pas tingëllojnë parulla të tilla si ‘në fillim zotëroni njerëzit’. Në vend të kontradiktës së vjetër ndërmjet të majtës dhe të djathtës, vihet në plan të parë një kontradiktë e re, përkatësisht mes “Perëndimit” dhe “Islamit”. Për shembull, problemet dhe kontradiktat sociale paraqiten si dallime kulturore ose ideologjike. Diskutimet nuk janë më për kontradiktat ekonomike apo sociale dhe marrëdhëniet e pushtetit, por për asimilimin dhe integrimin.Sipas Chantal Mouffe, nëse duam vërtet demokraci, atëherë duhet ta lëmë pas ndjekjen e konsensusit. Një demokraci e vërtetë – ajo e quan “demokraci radikale” – nuk mund të bëjë pa kontradikta të qarta mes të majtës dhe të djathtës. Në fund të fundit, e majta dhe e djathta kanë një vizion krejtësisht të ndryshëm për mënyrën sesi parimet si ‘barazia’ dhe ‘liria për të gjithë’ duhet të zbatohen në terma konkretë. Në këtë kuptim, ata janë kundërshtarë të njëri-tjetrit në luftën për organizimin e shoqërisë. Nga ana tjetër, ata e pranojnë se lufta politike që ata bëjnë duhet të zhvillohet sipas rregullave dhe procedurave demokratike. Ata janë kundërshtarë të njëri-tjetrit, por jo armiq të njëri-tjetrit. Chantal Mouffe e quan këtë ndryshim midis ‘agonizmit’ dhe ‘antagonizmit’. 

Për të thyer idenë se kapitalizmi neoliberal nuk ka alternativë, lëvizjet e reja dhe të vjetra shoqërore duhet të bashkojnë forcat dhe të formojnë një kundërforcë. Formimi i një kundërforce të tillë nuk do të jetë i lehtë, paralajmëron Chantal Mouffe. Në fund të fundit, grupet që duhet të formojnë një kundërforcë të tillë përplasen me njëri-tjetrin në shumë nivele, për shembull në luftën kundër seksizmit, racizmit, varfërisë, etj. Chantal Mouffe argumenton në favor të mos shuarjes së këtyre kontradiktave në fillim, por përpjekjeve. për bashkim përmes nga njëra anë duke kërkuar një projekt të përbashkët dhe duke identifikuar një kundërshtar të përbashkët, përkatësisht mbrojtësit (të djathtë) të kapitalizmit neoliberal. Në këtë mënyrë është e mundur të zhvillohet një kundërforcë pluraliste, e cila vetë nuk bie në të menduarit konsensus. Një shembull i një force të tillë kundërbalancuese pluraliste është Syriza në Greqi, e cila mund të mobilizojë një “ne” të majtë të gjerë të bazuar në një alternativë reale ndaj politikës së një “ata” të djathtë deri atëherë në një luftë efektive për pushtet politik. 

Analiza e Chantal Mouffe nuk është vetëm magjepsëse për shkak të kritikës së saj ndaj konsensusit neoliberal. Ai mbart gjithashtu një paralajmërim të rëndësishëm për këdo që është i përkushtuar ndaj ndryshimeve shoqërore. Shumë, sipas Chantal Mouffe, bien në të njëjtën kurth si mbrojtësit e konsensusit neoliberal: ata e shohin luftën e tyre si rrugën drejt një shoqërie më të mirë, në të cilën kontradiktat midis burrave dhe grave, të pasur e të varfër, të bardhë dhe me ngjyrë, u larguan. dhe e drejtë,… do të largohet një ditë. Ata shpresojnë për një shoqëri harmonike, në të cilën arritjet për të cilat kanë luftuar nuk do të kthehen prapa. Megjithatë, nëse zgjedhim në mënyrë radikale demokracinë, sipas Chantal Mouffe, kjo do të thotë se një shoqëri harmonike, një kompromis gjithëpërfshirës ose një fitore përfundimtare nuk do të arrihet kurrë. Një gjë e tillë do të ishte e mundur vetëm në një diktaturë represive. Në një demokraci ka kontradikta dhe konflikte të përhershme midis vizioneve shoqërore të majta dhe të djathta, midis grupeve të interesit. Marrëveshjet dhe kompromiset janë gjithmonë të përkohshme dhe gjithmonë mund të vihen në dyshim, rregullohen ose anulohen.