Krahasuar me vaksinën e Pfizer për COVID-19, vaksina Moderna po për COVID-19 ka treguar për ”rrezik pak më të ulët” në rezultatet, duke përfshirë infeksionet e dokumentuara me SARS-CoV-2, ata simptomatik dhe të shtruarit në spital të lidhur me COVID-19, si dhe në vdekje – gjatë një periudhe 24-javore, sipas një ekipi studiuesish.

Sipas The Harvard Gazette, përcjell Telegrafi, ky model ishte për periudhat kur Alfa ose Delta ishin varianti mbizotërues.

Studimi u botua në internet të mërkurën në New England Journal of Medicine.

“Duke pasur parasysh efektivitetin e lartë të të dy vaksinave, secila prej tyre rekomandohet fuqimisht për çdo individ që i ofrohet zgjedhja midis të dyjave”, tha autorja e parë Barbra Dickerman, hetuese dhe instruktore e CAUSALab në Departamentin e Epidemiologjisë në “Harvard Chan School”.

“Megjithatë, ky studim në shkallë të gjerë na lejoi të zbulonim ndryshime delikate midis këtyre dy vaksinave shumë efektive. Ndërsa dallimet e identifikuara në rrezikun e vlerësuar ishin të vogla në shkallën absolute, ato mund të jenë domethënëse për organet më të mëdha vendimmarrëse, siç janë sistemet e kujdesit shëndetësor dhe organizatat e nivelit më të lartë, kur merret parasysh shkalla e madhe e popullsisë në të cilën përdoren këto vaksina”.

“Thënë shkurt, çdo zgjedhje midis vaksinave duhet gjithashtu të marrë parasysh sigurinë e tyre krahasuese, e cila nuk u studiua këtu”, shtoi Dickerman. “Kjo është diçka që ne po e hetojmë në mënyrë aktive”.

Siç thuhet më tej, dizajni i studimit u mundësoi studiuesve të krahasojnë drejtpërdrejt efektivitetin e vaksinave Pfizer dhe Moderna në një mjedis të botës reale, në nëngrupe të ndryshme dhe në periudha të ndryshme kur variantet Alfa ose Delta ishin mbizotëruese.

Madhësia e madhe e popullsisë së studimit gjithashtu i lejoi studiuesit të japin vlerësime të sakta për rezultatet e rënda të COVID-19.

Sidoqoftë, studimi konfirmon se të dyja vaksinat Pfizer dhe Moderna janë shumë efektive, me rrezik të ulët të infeksioneve të reja dhe rezultateve të tjera të COVID-19.

Kështu, sipas provave të hershme të rastësishme, vaksinat Pfizer dhe Moderna kanë demonstruar më shumë se 90 për qind efektivitet për parandalimin simptomatik të COVID-19.

Megjithatë, efektiviteti krahasues i vaksinave për një sërë rezultatesh, nëpër popullata të ndryshme dhe kundër variantit Delta ishte i panjohur.

Ndër të tjerash, aty thuhet se krahasuar me ata që morën vaksinën Moderna, marrësit e vaksinës Pfizer kishin një rrezik 27 për qind më të lartë të infeksionit të dokumentuar me SARS-CoV-2 dhe një rrezik 70 për qind më të lartë të shtrimit në spital për COVID-19 kur Alpha ishte varianti mbizotërues.

“Të dyja vaksinat janë jashtëzakonisht efektive, me vetëm raste të rralla të përparimit”, tha J.P. Casas, epidemiolog dhe profesor i asociuar në “Brigham and Women’s Hospital” dhe “Harvard Medical School” dhe drejtor ekzekutiv i “VA’s Million Veteran Program” për kërkime gjenetike dhe shëndetësore.

“Por pavarësisht nga lloji mbizotërues – Alpha më herët dhe më pas Delta më vonë – Moderna u tregua pak më efektive”.