Protesta e punëtorëve të Lidhjes së Sindikatave të Maqedonisë

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë (LSM) do të protestojë sot në mesditë para Kuvendit dhe Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, duke shprehur pakënaqësinë për mosmiratimin e zgjidhjes ligjore me të cilën të dielën shpallet ditë jopune dhe duke kërkuar paga minimale prej 60 për qind, dhe me këtë rritje spirale e të gjitha pagave të tjera në përputhje me marrëveshjet kolektive.


Protesta do të fillojë para objektit të LSM-së, ndërsa pjesëmarrësit do të lëvizin drejt Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, e më pas në selinë e Organizatës së Punëdhënësve të Maqedonisë dhe Odës Ekonomike të Maqedonisë, ku do të plotësohen kërkesat e protesta do të trajtohet.

LSM kërkon miratimin e ndryshimeve në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës me të cilat dita e diel shpallet ditë pushimi në përputhje me marrëveshjen e Këshillit Ekonomiko-Social përmes dialogut social, ndryshimin e Ligjit për pagën minimale që do të parandalojë minimumin. paga të jetë nën 60 për qind të pagës mesatare, gjegjësisht të rritet së paku në 18.000,00 denarë dhe të jepet zgjidhje me të cilën pagat tjera do të pasojnë rritjen e pagës minimale, si dhe nënshkrimin e Kontratës së Përgjithshme Kolektive për Publikun, Sektori dhe Kontrata e Përgjithshme kolektive për sektorin privat në fushën e ekonomisë.

Në periudhën e ardhshme, varësisht nga rezultatet e LSM-së, thonë se do të bëjnë thirrje për një grevë të përgjithshme që do të vazhdojë përmes shprehjes së formave të ndryshme të shprehjes së pakënaqësisë së punëtorëve dhe presionit sindikal, në mënyrën e përcaktuar nga bordi i grevës.