Qeveria e Maqedonisë së Veriut po diskuton mundësinë e ofrimit të legalizimit të fundit të objekteve pa leje, por me kushte të veçanta.

Sipas pkanit, vetëm një objekt që nuk është në zonë të mbrojtur natyrore do të ketë mundësi legalizimi dhe do të kushtojë shumë herë më shumë se taksat dhe kostot që paguhen tashmë në një procedurë të rregullt ndërtimi. Ky parim do të mundësojë legalizimin e objekteve pa leje për herë të fundit dhe pas një periudhe të caktuar, nëse objekti nuk legalizohet, do të shembet.

Pas afatit të dhënë për zbatimin e procesit të legalizimit, kushdo që nuk do të legalizojë objektin do të prishet.

Këto zgjidhje ligjore pritet të balancojnë pas fiaskosë së fundit të Ligjit kur presidenti Stevo Pendarovski nuk e nënshkroi dekretin. Ai nuk e bëri këtë duke shpjeguar se në këtë mënyrë stimulohet mosrespektimi i dispozitave ligjore. Propozimet e reja shmangin edhe problemin e legalizimit të ndërtimeve pa leje në zonat e mbrojtura dhe parqet kombëtare, pasi do të përjashtohet si opsion.