Gazeta franceze “Liberation” ngre akuza të rënda kundër Komisionerit austriak të BE-së, Johannes Hahn: Thuhet se Hahn i ka lejuar lobistët ta ftojnë atë në udhëtime gjuetie dhe ushqime të shtrenjta pa e raportuar këtë, siç synohej, apeluan ORF dhe Der “Standard” të enjten në mbrëmje më. raporton “Çlirimi”. Hahn i mohon akuzat.

Prandaj, Hahn mori pjesë në një festë gjuetie në dhjetor 2015, e cila u pagua nga Lobi Belg i Pronarëve të Tokave (ELO). Sipas “Liberation”, ai do të ishte i detyruar ta regjistronte pjesëmarrjen në Komision sipas kodit të mirësjelljes.

Një zëdhënës i Hahn tha, sipas gazetës së mbrëmjes ORF dhe “Standard”, ftesa nga komisioneri i BE-së ishte “thjesht e një natyre private”. Ai merrte pjesë në shoqërinë e partnerit të tij në atë kohë, i cili kishte leje gjuetie. Prandaj nuk ishte e nevojshme që kjo të futej në regjistrin e transparencës.

Sipas “Standard”, Hahn po ngre edhe një tjetër konflikt interesi: në qershor të 2021-shit u takua tre herë për darkë me përfaqësuesen austriake në Gjykatën e Audituesve, Helga Berger, njëra prej të cilave shoqërohej nga partnerja e tij aktuale, Susanne Riess. -Kalimtar, i mëparshmi Zëvendës Kancelari i qeverisë blu-blu Schüssel I. Berger rezervoi faturat në zyrën e auditimit.

Zyra e Hahn sqaron, sipas “Standard”, se këto takime janë “pjesë e shkëmbimit të rregullt që Komisioneri ka me përfaqësues të institucioneve/organizatave që kanë të bëjnë me aktivitete në kuadër të portofolit të tij”. Morën pjesë edhe përfaqësues nga institucione të tjera. Regjistrimi në regjistrin e transparencës nuk ishte i nevojshëm.