Derisa rreth 100 vende përgatiten të mblidhen praktikisht për Samitin për Demokraci të Presidentit të SHBA Joe Biden, Kina është e zënë duke u përpjekur të bindë botën se ajo është gjithashtu një demokraci, dhe versioni i saj është superior ndaj Shteteve të Bashkuara.

Pekini, i cili nuk ishte i ftuar në tubimin virtual të enjten dhe të premten, ka reaguar me përbuzje dhe tallje, duke e denoncuar samitin si një “ushtrim hipokrizie” për të promovuar hegjemoninë e SHBA.

Duke zemëruar më tej Pekinin, Tajvani, një demokraci vetëqeverisëse që pretendon si pjesë e territorit të saj, u ftua, siç ishte Nathan Law, një aktivist pro-demokracisë dhe ish ligjvënës nga Hong Kongu, tani i mërguar në Londër, shkruan CNN.

Si përgjigje, Kina ka shtuar përpjekjet propagandistike në një përpjekje për të promovuar një model alternativ të “demokracisë”, duke shtrembëruar përkufizimin e termit për t’iu përshtatur sistemit të saj autoritar njëpartiak.

“Kjo është një goditje parandaluese kundër Samitit të Demokracisë së Bidenit,” tha Jean-Pierre Cabestan, një ekspert i politikës kineze në Universitetin Baptist të Hong Kongut. “Tani Kina mendon se duhet të jetë jo vetëm në mbrojtje, por edhe në ofensivë”.