Dy nga vaktet kryesore të ditës, dreka dhe darka, duhet të përmbajnë perime, të gjalla ose të ziera, të cilat do të ofrojnë vitamina thelbësore, elementë gjurmë dhe fibra me pak kalori.

Kjo anë e pjatës sonë mund të bëhet edhe më e shijshme, aromatike dhe më e rëndësishmja, ushqyese duke shtuar uthull! JO, uthulla nuk djeg yndyrë, siç thuhet shpesh, dhe PO, ka kalori minimale (3 kcal për lugë gjelle për uthullën e bardhë).

Le të ndalemi në literaturën e deritanishme për veprimin e saj kundër çrregullimeve metabolike si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe obeziteti.

Uthull dhe diabeti

Konsumi i përditshëm i uthullës duket se përmirëson kontrollin e glukozës në gjak dhe insulinës, veçanërisht te njerëzit me predispozicion ose diabetin e zhvilluar tashmë të tipit II. Personat me diabet që konsumuan 30 ml uthull (2 lugë gjelle) para një vakti, kishin një përgjigje më të ulët të glukozës dhe insulinës. deri në 2 orë pas ngrënies së një vakti, në raport me personat që nuk kanë konsumuar uthull. Dhe nëse gjeni sasinë e uthullës për konsum ditor, atëherë mësoni se në një studim tjetër, mjaftonin vetëm 2 lugë çaji (10 ml) në ditë me vaktin kryesor për një kontroll efektiv të glukozës.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se konsumimi i uthullës për 12 javë reduktoi nivelet e glukozës së agjërimit dhe hemoglobinës së glikoziluar (treguesit kryesorë të kontrollit të glukozës në gjak) te njerëzit me predispozicion ndaj diabetit. Prandaj, përveç veprimit të menjëhershëm, uthulla mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të glukozës në afat të mesëm.

Uthull dhe shëndet të zemrës

Uthulla mbron kryesisht nëpërmjet veprimit të saj në kontrollin e glukozës, siç u përmend më lart. Në fund të fundit, si diabeti ashtu edhe rritja e konsumit të karbohidrateve të përpunuara si sheqeri dhe ëmbëlsirat janë lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithatë, një studim i fundit tregoi se konsumimi i uthullës mund të ulë pak kolesterolin dhe trigliceridet në gjak. Një element i rëndësishëm i uthullës janë vetitë e saj vazodiluese, duke ndihmuar kështu në përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Uthulla balsamike, në veçanti, është e pasur me anthocyanine, një antioksidant i fuqishëm që ndihmon në përmirësimin e funksionit të endotelit arterial.

Uthulla dhe rregullimi i peshës

Edhe pse miti i djegies së yndyrës qëndron mirë, literatura është e dobët për efektin e uthullës në humbjen e peshës. Mund të mos ketë një efekt të drejtpërdrejtë në peshë, por rrit ndjeshëm ndjenjën e oreksit, sipas një studimi të publikuar në revistën European Journal of Clinical Nutrition. Në këtë studim ndjesia e oreksit u përgjysmua, duke e zhytur bukën në uthull! Sigurisht, mënyra se si e konsumoni uthull luan një rol të rëndësishëm. Nëse e zhytni bukën në uthull, mund të mos ndihmojë në humbjen e peshës. Përkundrazi, ka më shumë mundësi nëse ndiqni udhëzimet e titullit të artikullit, shtoni uthull në sallatën tuaj!