Marrëdhëniet ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi janë në nivel të lakmueshëm dhe mund të shërbejnë si shembull i marrëdhënieve që duhet të zhvillohen ndërmjet të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor. Këto marrëdhënie duhet të vazhdojnë të ndërtohen, me një bashkëpunim edhe më të madh, veçanërisht në sferën ekonomike për një standard më të mirë të qytetarëve të të dy vendeve. Të dy vendet duhet të mbështesin gjithashtu nismat dhe bashkëpunimin rajonal si një stimul shtesë në përshpejtimin e proceseve integruese evropiane.

Ky është mesazhi që kanë dërguar pas takimit të sotëm në Podgoricë zëvendëskryeministri i angazhuar për çështje ekonomike, koordinim të departamenteve ekonomike dhe investimeve, Fatmir Bytyqi dhe zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq.

“Kemi vërtet shumë tema të përbashkëta për diskutim. Ne jetojmë në të njëjtin rajon. Ne kemi të njëjtat aspirata dhe përballemi me sfida të ngjashme. Gjatë vizitës së tij të punës në Maqedoninë e Veriut në mars të këtij viti, nënkryetari Abazoviq u zotua se do të vazhdojmë përpjekjet tona të fuqishme për intensifikimin e marrëdhënieve mes dy vendeve tona në mënyrë që të zhvillohet i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor. Mesazhi që dërguam në konferencën tonë të mëparshme të përbashkët për shtyp në Shkup ishte konkurrueshmëria rajonale kundrejt konkurrencës rajonale. Për këtë qëllim kemi shkëmbyer dhe po shkëmbejmë përvoja për të përmirësuar dhe forcuar mjedisin e biznesit jo vetëm të ekonomive tona kombëtare, por edhe për të krijuar vlerë të lartë të shtuar të biznesit në një kontekst më të gjerë të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor”, tha Bytyqi në një konferencë për media pas takimit.

Sipas tij, rajoni i Ballkanit Perëndimor ka një shans të shkëlqyeshëm për të shfrytëzuar avantazhet e tij në këtë periudhë të pasluftës dhe për t’u vendosur në hartën botërore si një rajon paqësor dhe stabil në të cilin të gjithë bashkëpunojnë dhe ndajnë të njëjtat vlera demokratike.

“Ne duhet të shndërrohemi në një shembull të një rajoni konkurrues që vazhdimisht po rrit pjesmarrjen e tij në ekonominë botërore dhe që do të jetë tërheqës për investitorët. Të gjithë jemi vende relativisht të vogla me tregje dhe kapacitete të kufizuara, por së bashku tashmë po shndërrohemi në një destinacion atraktiv dhe tërheqës për investitorët. Duhet të kuptojmë se shumë kompani evropiane kanë nxjerrë mësime nga KOVID-19 dhe po mendojnë të afrojnë zinxhirët e furnizimit me kufijtë e tyre dhe ne jemi në kufijtë e BE-së”, tha ai.

Ai informoi se në takimin e sotëm që të gjitha kompanitë në rajon u pajtuan se çdo vend i Ballkanit Perëndimor të trajtohen si kompani vendore, gjegjësisht shtetet t’i barazojnë kushtet që marrin me politikat e tyre.

“Gjithashtu, duke futur masa afirmative dhe stimuluese, ne duhet t’i inkurajojmë ata të lidhen me njëri-tjetrin dhe së bashku të krijojnë një zinxhir të fortë vlerash në të gjithë rajonin. Rifokusimi në stimulimin e investimeve në tregun e Ballkanit Perëndimor do të krijojë një treg rajonal elastik dhe të qëndrueshëm, i cili do të jetë konkurrues në tregjet evropiane dhe botërore, dhe në të njëjtën kohë do të mbështesë dhe sigurisht do të rrisë dhe forcojë ekonomitë kombëtare. Zinxhirët e fortë të vlerave janë përparësia konkurruese e Ballkanit Perëndimor në periudhën e pasluftës”, tha zëvendëskryeministri Bytyqi.

Pas takimit, zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Abazoviq tha se marrëdhëniet ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi janë në nivel të lakmueshëm dhe se ato mund të shërbejnë si shembull i marrëdhënieve që duhet të zhvillohen ndërmjet të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor.

“Ideja dhe dëshira jonë është edhe ambicia që marrëdhëniet që kemi me Maqedoninë e Veriut të kemi edhe me shtetet e tjera. Ne duhet të vazhdojmë të punojmë për bashkëpunimin mes dy qeverive dhe kështu të dërgojmë një imazh të ndryshëm dhe, për mendimin tim, një mesazh shumë pozitiv nga vendet e Ballkanit Perëndimor se ne mund të bashkëpunojmë, të jemi miq dhe të mos e shohim njëri-tjetrin si konkurrentë, por si partnerë dhe vëllezër e motra”, tha Abazoviq.

Ai shtoi se në takimin e sotëm është diskutuar për ekonominë dhe lidhjen rajonale si një aspekt i rëndësishëm politik për integrimin e përgjithshëm të të dy vendeve në BE.

“Mendoj se duhet të rrisim besimin reciprok, të mbështesim iniciativat rajonale, duhet të përpiqemi të heqim të gjitha barrierat që ekzistojnë në Ballkanin Perëndimor, por edhe të bëjmë gjithçka që në të ardhmen kjo zonë të trajtohet si një e vetme në aspektin ekonomik”, tha ai.

Lidhur me bashkëpunimin rajonal, ai theksoi se ai nuk mund të dëmtojë askënd.

“Mendoj se është një histori politike negative që sillet këtu si një mantra që mund të rrezikojë identitetin e një vendi dhe të prishë marrëdhëniet brenda vendit. Përkundrazi, më pak kufij, barriera, administratë, bashkëpunim më i madh, lëvizshmëri më e madhe, akses më i lehtë, aplikim i përbashkët për projekte rajonale, veçanërisht në infrastrukturë dhe energjetikë, do të ishin të dobishme për të gjithë ne”, tha Abazoviq, duke iu përgjigjur pyetjes nëse mbështetja për iniciativën rajonale nënkupton mbështetje për Ballkanin e Hapur.

Ky, tha ai, është qëndrimi im personal. Sipas tij, Maqedonia e Veriut është pjesë e kësaj nisme dhe për vendin kjo nuk nënkupton zëvendësim të BE-së, por një mënyrë për të arritur më shpejt atje.

Bytyqi, siç kanë njoftuar sot nga kabineti i tij, do të marrë pjesë në “Samitin e Kryetarëve të Qeverive të Iniciativës së Evropës Qendrore”. Zëvendëskryeministri Bytyqi gjatë samitit do të marrë pjesë në eventin special “Udhërrëfyesi për Shëndetin dhe Mirëqenien në Ballkanin Perëndimor”, në “Seancën Plenare të Kryetarëve të Qeverive të Iniciativës së Evropës Qendrore”, si dhe në panelin që do të diskutoni për të ardhmen post-pandemike në Evropë.

Gjatë vizitës në Mal të Zi, Bytyqi do të takohet edhe me ministrin e Financave dhe Mirëqenies Sociale, Milojko Spajiq.