“Thikat” në shpinë të Zaevit

Shkruan: Ljubisa Nikolovski


Rezultatet e zgjedhjeve lokale dhe dorëheqja e Zoran Zaevit hapën kutinë e Pandorës dhe prej saj dolën të gjitha të këqijat në skenën politike maqedonase.

Pas zhdukjes së “unifikuesit” Zaev, sa hap e mbyll sytë, të gjithë zgjedhësit “tradhtarë” të pushtetit u bashkuan për të rrëzuar të njëjtën qeveri, për të cilën u betuan se do të vazhdonin të funksiononte.

Zoran Zaev dhe kjo qeveri e morën goditjen më të madhe nga partia Besa. Doli që “tërbimi” i dhënë nuk vlen për atë parti dhe atë udhëheqje, diçka që në mentalitetin social shqiptar ndonjëherë ka më shumë peshë se ligji.

Ata u larguan nga Qeveria në momentet më të vështira për vendin, të udhëhequr vetëm nga interesat e tyre personale, partiake, të cilat nuk janë aspak racionale. Deri më sot nuk i dimë arsyet e vërteta të largimit nga pushteti. I vetmi shpjegim që publiku pati mundësinë të dëgjonte ishte ai i Sekretarit të Përgjithshëm dhe Ministrit të Bujqësisë Arianit Hoxha, se BDI-ja kinse i ka goditur me thikë pas shpine duke bërë kundërshtim për votën në Zelino ku kandidati i Besës fitoi me 69 vota përpara kundërshtari nga radhët e integruesve !!!

Natyrisht, kjo nuk është arsye e mjaftueshme për t’u larguar nga Qeveria, sepse ankesa është një procedurë standarde demokratike. Nëse kandidati i tyre fiton edhe pas rizgjedhjes, do të thotë se ka besimin e qytetarëve.

Palogjikshmëria e gjoja pakënaqësisë me partnerët e koalicionit i mori në krahët e atyre me të cilët tashmë kishin pasur keqkuptime të ngjashme, në mos të mëdha, në formën e Alternativës së Afrim Gashit, me të cilin partia Besa u ça në dysh. Për të mos thënë që aty u ulën në tavolinë me ata me të cilët thanë se kishin dallime të pakapërcyeshme ideologjike.

Por hipokrizia më e madhe e Besës është se ajo është e gatshme të votojë kundër kësaj qeverie të “krimit, korrupsionit dhe paaftësisë”, siç e ka “pagëzuar” Mickoski, të cilit edhe ata i përkasin. Kjo mund të nënkuptojë se ata si të përfshirë në “krim dhe korrupsion” dhe si “të paaftë”, mezi presin të shpëtojnë bukën e gojës nga hakmarrja me të cilën i kërcënon Mickoski, duke i hyrë në prehrin e tij.

Është në dorën e tyre të vlerësojnë se si do të vazhdojnë në skenën politike, por duhet të kenë parasysh se shqiptarët nuk u besojnë atyre që nuk mbahen pas “inatit” të dhënë. Madje, thuajse e identifikojnë veten në sjellje me ata për të cilët dyshohet se janë larguar nga Qeveria.

Dhe sa për kujtesë, kjo parti mund të ishte zhdukur nga skena politike nëse nuk do ta shpëtonte vetë Zaev duke e përfshirë në koalicion, kontributi i të cilit në zgjedhjet e atëhershme parlamentare ishte pothuajse i parëndësishëm.

Në të vërtetë, Zaevit dhe kampusit të koalicionit maqedonas ka edhe thika të tjera në shpinë, veçanërisht LDP-ja dhe DOM-i, të cilët vetëm për shkak të kuptimit të çuditshëm të demokracisë nga Zaev, shkuan të vetëm në zgjedhjet lokale, ndërsa vjellën helme për qeverinë e Kryetarët e Zaevit, duke mos kursyer në kritikat dhe vetë Qeverinë. Në disa raste, si në Shkup, për shembull, kanë tejkaluar edhe VMRO-DPMNE-në në denigrimin e punës së kryetarit Shilegov. Prandaj, nuk është rastësi që Mickoski shpresonte të rrisë shumicën parlamentare me deputetët e këtyre dy partive.

Sigurisht, thikat e para vijnë gjithmonë nga të tyret dhe ato dhembin më shumë. Nga kryebashkiakë, ministra, drejtorë, të cilët gjatë mandatit të tyre punuan pak, ose në mënyrë të padukshme, dhe prisnin ndihmën e “njohur” nga pushteti qendror, i cili u dha me vetëmohim.
Por, me gjasë, vetë Zaev ka bërë harakiri duke zgjedhur njerëz me të cilët ka rrethuar, me të cilët ka pasur miqësi, besim dhe me të cilët nuk ka dashur të dorëzohet deri në momentin e fundit dhe që tashmë ka shfaqur tendenca për të keqpërdorur pozitat në të cilat janë vendosur. , apo abuzimi me besimin e dhënë ndaj tyre, pamundësia për të përballuar sfidat me të cilat përballet shteti.

Çfarë po bën tani Zoran Zaev? A është ulur i qetë në Strumicë duke parë skandalin e atyre që e tradhtuan dhe për të cilin ai mori përgjegjësinë dhe dha dorëheqjen publike? Apo po kërkon aktivisht një lider të ri të partisë që drejtoi?

Ajo që është ndoshta më e rëndësishme është nëse ai ndërmjetëson për gjetjen e një kryeministri të ri që do ta udhëheqë Qeverinë, nëse Mickoski nuk dëshmon shumicën në votëbesimin ndaj Qeverisë.