Të pavaksinuarit “syri i stuhisë”, vala e re e infektimeve alarmon BE-në: Shumë vende rikthejnë bllokimin

Më dy javët e ardhshme pritet një shpërthim tjetër i pandemisë në të gjithë Bashkimin Evropian, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Rritja e shpejtë dhe e ndjeshme e rasteve në të gjithë Evropën pritet të përkeqësojë treguesit e tjerë. Edhe pse shkalla e vdekshmërisë në të gjitha vendet është e ulët, ajo po rritet ngadalë.

Personat e vaksinuar janë në pikëpyetje të qeverive, edhe për Krishtlindje. Austria është duke pritur për “dritën jeshile” për të izoluar të pavaksinuarit, ata mund të lëvizin vetëm për të punuar, dhe për të shkuar në supermarket. Ndërsa “syri i stuhisë”, të pavaksinuarit janë dhe në vende të tilla si Britania dhe Danimarka, si dhe vendet me normë të lartë negative.

Holanda ka vendosur të imponojë bllokim e parë të pjesshëm nga nesër, kur bare, restorante dhe qendrat jo-esenciale do të mbyllet në orën 19:00, përcjell abcnews.al.

Qeveria në Norvegji njoftoi gjithashtu rifillimin e masave kufizuese. Synimi është futja e masave të reja që synojnë ndalimin e pandemisë, të cilat nuk do të jenë aq të rënda sa në të kaluarën.

Në Gjermani, Instituti Epidemiologjik Robert Koch ka bërë thirrje për anulimin e ngjarjeve të mëdha pasi fillon sezoni i karnavaleve dhe tregjet e Krishtlindjeve janë vendosur të hapen. Komisioni Evropian dha alarmin, duke u bërë thirrje vendeve anëtare të marrin masa paraprake për të ndaluar përkeqësimin e pandemisë