Të gjithë ata që vuajnë nga Diabeti i tipit 2 duhet t’ shmangin lëngjet e paketuara të frutave

Studiuesit zbuluan se nëse i konsumoni frutat siç janë në vend që të blini lëng, do të reduktoni deri në shtatë për qind rrezikun e prekjes nga diabeti.

Miliona njerëz janë të rrezikuar nga diabeti i tipit 2, një gjendje shëndetësore serioze që ka nevojë për menaxhim gjatë gjithë jetës. Disa faktorë, të tilla si mosha dhe përkatësia etnike, nuk mund të ndryshohen, por ka disa zakone që na ndihmojnë ta parandalojmë atë, transmeton lajmi.net.

Sipas “The Sun”, hulumtimet kanë treguar se një portokall ose një mollë mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit të tipit 2, por lëngjet e bëra nga frutat mund të kenë efektin e kundërt.

Një studim shqyrtoi konsumimin e frutave te më shumë se 187,000 burra dhe gra në SHBA gjatë një periudhe gati 25-vjeçare. Rreth 6.5 për qind e pjesëmarrësve zhvilluan diabetin e tipit 2, një gjendje e nxitur nga mbipesha gjatë periudhës së studimit.

Ata që konsumonin një ose më shumë gota me lëng frutash çdo ditë, ishin më të rrezikuar për t’u prekur nga diabeti i tipit dy. Por njerëzit që hanin të paktën dy racione me fruta çdo javë (veçanërisht boronica, rrush dhe mollë), reduktuan rrezikun për t’u prekur nga diabeti i tipit 2 deri në 23 për qind.

Studiuesit zbuluan se nëse i konsumoni frutat siç janë në vend që të blini lëng, do të reduktoni deri në shtatë për qind rrezikun e prekjes nga diabeti.

Studimi, i botuar në British Medical Journal në vitin 2013, ishte i pari që vuri re se preferencat që një individ kishte për frutat, ishin të lidhura me rrezikun e sëmundjes.

E vërteta është se një pije e bërë nga frutat mund të jetë potencialisht vdekjeprurëse. Kur frutat përzihen me një lëng, sheqernat lirohen dhe bëhen “sheqerna pa pagesë”. “Sheqera pa pagesë” janë ato që shtohen në ushqime si ëmbëlsira, biskota dhe çokollata.

Por ato gjithashtu gjenden natyrshëm në lëngjet e frutave. Kalimi i kësaj sasie mund t’ju bëjë të shtoni peshë dhe të qenit mbipeshë është një kontribues kryesor në diabetin e tipit 2.

NHS thotë: “Kufizoni sasinë e lëngut të frutave, lëngut të perimeve ose smoothie-ve, në jo më shumë se 150 ml në ditë (një gotë e vogël)”.

Nëse i konsumoni frutat siç janë, do të keni shumë përfitime, sepse ato kanë lëndë ushqyese dhe fibra pa sheqerna të shtuara.