Stërvituni sipas moshës

“Sa shpesh duhet të ushtrohem?”, është një pyetje që kemi të gjithë. Organizata Botërore e Shëndetësisë ka publikuar së fundmi disa udhëzime se sa shpesh duhet të ushtroheni gjatë javës.

Të rriturit

Sipas OBSH-së, në moshën 18-64 vjeç, ushtrimet – në çdo formë – janë shumë të rëndësishme. Kështu, sugjeron të paktën 150 minuta aktivitet sportiv me intensitet të moderuar ose të paktën 75 minuta stërvitje intensive në javë.

Nëse nuk keni kohë për të shkuar në palestër, mund të bëni çiklizëm, vrapim ose ecje që është gjithashtu shumë e dobishme. Gjithashtu rekomandohet për të paktën dy ditë me aktivitete për forcimin e muskujve si ngritja e peshave.

Të moshuarit

Ushtrimi është po aq i rëndësishëm në moshën 65-vjeçare. Në këtë grupmoshë, OBSH propozon të njëjtën frekuencë dhe intensitet të stërvitjes me një shtesë, megjithatë: për të paktën tre ditë, për të përfshirë jogën ose kërcimin në programin e tyre.

Çfarë vlen për gratë shtatzëna dhe gratë që sapo kanë lindur

Për gratë shtatzëna dhe ata pas lindjes, OBSH këshillon të paktën 150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar gjatë gjithë javës. Por fillimisht duhet të konsultoheni me mjekun, veçanërisht gratë shtatzëna.

OBSH rekomandon gjithashtu që të shmangni ushtrimet në nxehtësi ekstreme, të qëndroni të hidratuar para, gjatë dhe pas stërvitjes dhe të shmangni aktivitetet që përfshijnë një rrezik të lartë për të rënë dhe mund të kufizojnë furnizimin tuaj me oksigjen.