“Kjo është një hartë e vjetër franceze e dy shekujve më parë që dëshmon trojet shqiptare që banoheshin nga shqiptarët. Duke e krahasuar me hartën e sotme, për fat të keq shohim se shqiptarëve iu është rrëmbyer pjesa më e madhe e territoreve duke u copëzuar mes fqinjve. Studiusi Artan Shkreli sjell këtë hartë e krijuar para Kongresit të Berlinit e realizuar nga francezi Lejean. Në skicimet e francezit, shihet se ‘Skipetares’ ishin pjesa më e madhe e territoreve, pikërisht ato me ngjyrë të verdhë.”


“Pjese nga harta etnografike e vitit 1861, para Kongresit te Berlinit, realizuar nga frengu Lejean ( mos harrohet se francezet kishin aksesin me te madh ne territoret e Perandorine Osmane ate kohe, e per rrjedhoje kishin mundesi te mira per studimin etnografik te popujve dhe etnive qe e popullonin ate).

Do ishte kurioze, per efekt krahasimi, realizimi i nje harte te tille sot pas nje shekulli e gjysem, per te pare se si ka ndryshuar demografia me shfaqjen dhe konsolidimin e shteteve moderne ballkanike.

Me perjashtim te njollave sllave (gjelber) dhe vllehe (blu) Lejean shenon me 1861 si SKIPETARES pjesen tjeter (verdhe)”, shkruan Shkreli.