Jo çdo organizëm është gati për të marrë vaksinën 45 ditë pas kalimit të Covid-19 sepse askush nuk e ka kaluar njësoj sëmundjen, megjithëse deri më tani nuk janë vërejtur probleme, pohon mjekja Aleksandra Grozdanova, kryetare e Komitetit të Imunizimit.


Mirëpo ajo distancohet dhe i referohet imunologëve për këtë çështje e cila shkaktoi shumë reagime si nga opinioni profesionist ashtu edhe nga qytetarët.

Ajo thekson se Qendrat Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve rekomandojnë vaksinimin sa më shpejt të jetë e mundur pas gëlltitjes pa specifikuar se sa kohë.

Nga ana tjetër, imunologia Liljana Stevçeva, profesoreshë në pension në SHBA, thotë se askund në botë nuk ka praktikë që certifikata të jetë e vlefshme vetëm 45 ditë pas skadimit. Në veçanti, ajo që Pfizer mund të shkaktojë miokardit, inflamacion të muskujve të zemrës, kryesisht te meshkujt deri në 35 vjeç.

Është shkatërruese që vaksinimi për dozën e parë dhe të dytë është në rënie. Nuk kishte asnjë fushatë në kohë dhe intensive në vend ku farmacistët dhe imunologët do të flisnin për sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave. Mjekja Grozdanova thotë se nuk është në kompetencë të Komisionit dhe ia referon Ministrisë së Shëndetësisë.