Zgjimi me dhimbje koke është jashtëzakonisht i zakonshëm, por pse ndodh, çfarë e shkakton dhe a është diçka për t’u shqetësuar?


Duke folur për Mirror, Scott McDougall tha: “Zgjimi me dhimbje koke mund ta çojë ditën tuaj në një fillim shumë të keq dhe kjo mund të ketë një ndikim negativ në pjesën tjetër të ditës”.

Dhe, ndërsa një nga arsyet më të zakonshme për një dhimbje koke në mëngjes është për shkak të pirjes së tepërt gjatë natës së kaluar, ka një sërë arsyesh të tjera pse mund të zgjoheni me dhimbje koke.

Pse zgjoheni me dhimbje koke?

Sipas Scott McDougall nga Farmacia e Pavarur, ka disa arsye pse mund të zgjoheni me dhimbje koke në mëngjes, duke përfshirë alkoolin dhe problemet shëndetësore që lidhen me gjumin dhe mjekimin.

Ai shpjegon: “Alkooli është i njohur për shkaktimin e dhimbjeve të kokës në mëngjes Kjo ju bën të përjetoni dehidrim, dhe dhimbje koke – një nga efektet anësore më të zakonshme të trupit tuaj që nuk merr ujin që i nevojitet”.

Scott gjithashtu thekson zgjimin për të shkuar në tualet gjatë natës si një arsye për t’u zgjuar me dhimbje koke. Kjo mund të shkaktojë humbje të lëngjeve dhe si e tillë të çojë në një formë të lehtë dehidrimi.

Scott thotë: “Problemet si çrregullimet e ritmit cirkadian, pagjumësia, gërhitja, apnea e gjumit, kërcitja e dhëmbëve dhe gjumi i tepërt mund të prishin modelin tuaj të gjumit dhe t’ju bëjnë të zgjoheni me dhimbje koke. Mjekimi shpesh mund të jetë shkaku kryesor i zgjimit me dhimbje koke, madje edhe ilaçet që merrni për dhimbjen e kokës. Disa nga barnat që mund të çojnë në një dhimbje koke në mëngjes përfshijnë medikamente kundër ankthit, aspirinë, paracetamol, ilaçe anti-inflamatore josteroide (NSAIDs), opioidet dhe triptanet”.

Cilat janë zgjidhjet pas zgjimit me dhimbje koke?

Scott thotë, në përgjithësi, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, pasi dhimbjet e kokës në mëngjes janë një dukuri e zakonshme. Sidoqoftë, ka disa veçori të tyre që ia vlen t’i kushtoni vëmendje. Ai thotë: “Nëse përjetoni dhimbje koke të vazhdueshme, atëherë kjo duhet t’ju japë arsye për të rishikuar stilin e jetës tuaj dhe për të parë nëse mund të përcaktoni shkakun e saj”.

Scott sugjeron të provoni disa ndryshime në stilin e jetës për të parë nëse i përmirëson gjërat për ju. Ai sugjeron të përpiqeni të:

Nëse asnjë nga këto, së bashku me marrjen e qetësuesve, nuk ju largon dhimbjet e kokës, atëherë Scott rekomandon të flisni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Scott shton: “Nëse një i moshuar zgjohet me një dhimbje koke të re dhe të fortë, atëherë kjo mund të shkaktojë shqetësim dhe të kërkojë që ai të kërkojë ndihmë mjekësore. Kjo për shkak se dhimbjet e forta të kokës mund të jenë një shenjë e një gjakderdhje në tru, kështu që dhimbjet e forta të kokës tek të moshuarit duhet të monitorohen nga afër”.